StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMATIČNA OBJAVA |

MINISTAR VILI BEROŠ: ‘Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava!‘

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
27. listopada 2020. - 14:42
Zagreb, 251020 Konferencija za medije Stozera civilne zastite o novim epidemioloskim mjerana koje stupaju na snagu sutra, u ponedjeljak 26. listopada. Na fotografiji: Vili Beros, Krunoslav Capak.
MInistar zdravstva Vili Beroš obratio se, kaki orenosi jutarnji.hr građanima putem Facebooka u kojemu je poručio da je kao ministar naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj.
- Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu, poručio je u obraćanju na Facebooku.
 

'Moramo pojačati naše kapacitete'

Beroš je ubrzo nakon objave na Facebooku novinarima N1 televizije objasnio što znači 'potpuna mobilizacija zdravstvenog sustava'.
- Svaki djelatnik u zdravstvu mora situaciju shvatiti ozbiljno i dati maksimalan doprinos. Brojke nam znatno rastu. Moguće je, možemo i moramo pojačati naše kapacitete - rekao je ministar.
- Može se još više mobilizirati. Stalno govorimo da postoje planovi od proljetos za postepenu mobilizaciju, moguće je i moramo napregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo -  kazao je.
- U KB Dubrava dolaze dodatni respiratori i ljudi. Priprema se Arena, razmišljamo o opskrbi kisikom i same Arene - kaže ministar.
- Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženi. Oni koji su već preboljeli koronu su osnov naše borbe u budućnosti. Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu, i njih se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju - kazao je.
- Moj poziv usmjeren je u smislu da svatko od nas mora dati maksimum da savladamo situaciju. Sve i svi - rekao je.
- Zdravstveni nadzor je u tijeku u KB Dubrava. Po mojim preliminirnim informacijama, nije bilo značajnijih propusta - rekao je ministar na pitanje o stanju u u KB Dubravi.
 

Danas 18 preminulih

Jutarnji.hr podsjeća da je u protekla 24 sata zabilježeno 1.413 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.
U zagrebačkoj Areni su počele pripreme za prijem bolesnika sa covidom-19, tijekom dana bit će postavljano 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.
20. travanj 2024 00:41