StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJETNJE IZ KIJEVA

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba: ‘Zemlje koje nisu podržale Ukrajinu platit će visoku cijenu! Papa? Nije na meni, nego na Bogu da mu sudi...‘

Piše dv
17. ožujka 2023. - 10:48

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu za BBC rekao je kako će "izbor svake nacije oko ruske invazije biti uzet u obzir kad je u pitanju izgradnja budućih odnosa".

- Zemlje koje su iznevjerile Ukrajinu odgovarat će za to nakon završetka rata - izjavio je.

Upozorio je i na to da kašnjenja zapadnih isporuka oružja Ukrajince koštaju života.

- Ako se jedna isporuka odgodi za jedan dan, to znači da će netko umrijeti na prvoj crti - rekao je.

Iako je Ukrajina dosad primila vojnu i gospodarsku potporu zapadnih sila, mnoge zemlje u Africi, Aziji i Južnoj Americi ostale su po strani - neke su povijesno naklonjene Rusiji, neke su zabrinute zbog ekonomske cijene rata, a neke pak vjeruju da Zapad nepotrebno produljuje borbe. Kuleba je jasno dao do znanja kako će zemlje koje nisu podržale Ukrajinu, koje su "loše postupale tijekom ovog rata", za to u budućnosti platiti visoku cijenu.

- Ako itko u svijetu misli da način na koji je neka zemlja tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njezine povijesti neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, ti ljudi jednostavno ne znaju kako diplomacija funkcionira. Jer rat je vrijeme kad morate izabrati stranu. A svaki izbor je zabilježen - izjavio je Kuleba.

Dodao je i kako zapadni saveznici Ukrajini ne isporučuju vojnu potporu dovoljno brzo.

- Želimo da partneri djeluju brže. Ako se jedna isporuka odgodi za jedan dan, to znači da će netko poginuti na prvoj crti, to znači da će netko tko je još mogao biti živ umrijeti - upozorio je i dodao kako je najveća potražnja za streljivom u Bahmutu, gdje se ukrajinske snage više od sedam mjeseci suprotstavljaju ruskim pokušajima da zauzmu grad.

- Ako Bahmut padne, na redu su i drugi gradovi. Dakle, kako bismo spasili živote, moramo se boriti u Bahmutu koliko god to fizički možemo - rekao je.

S obzirom na to da Rusija dosad nije bila voljna pregovarati o prekidu borbi, Kuleba kaže: "Svaki rat završava za pregovaračkim stolom... Ali moj cilj kao ministra vanjskih poslova je osigurati da Ukrajina dođe za taj stol nakon odlučujućeg uspjeha na bojnom polju". A to, dodao je, uključuje "izgradnju najjače moguće koalicije podrške", alijanse za koju ukrajinski ministar vanjskih poslova smatra da ne uključuje papu Franju.

- Nije na meni, nego na Bogu da sudi Svetom Ocu, ali duboko žalim što Papa nije našao priliku posjetiti Ukrajinu od početka rata - izjavio je.

Kuleba se u intervjuu za BBC osvrnuo i na Kinu. Rekao je kako je predsjednik Volodimir Zelenski spreman za telefonski razgovor s Xi Jinpingom.

- Mislim da Kina nije spremna naoružati Rusiju - izjavio je.

Što se pak tiče Sjedinjenih Američkih Država, neki analitičari nagađaju kako bi se podrška Ukrajini mogla smanjiti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine. No Kuleba se s tim ne slaže.

- Mislim da možemo preživjeti svaki glas republikanaca. Najveći luksuz koji Ukrajina uživa u SAD-u je dvostranačka potpora u demokratskom i republikanskom taboru - kaže Kuleba, koji je i dalje čvrsto uvjeren u to da Ukrajina može zadržati potporu saveznika.

- Povijesno gledano, Ukrajina je bila nepravedno podcijenjena i žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da svijet shvati koliko smo cool. I uvijek ćemo biti cool. Samo je trebalo previše vremena da svijet to shvati - zaključio je.

- Ako se jedna isporuka odgodi za jedan dan, to znači da će netko umrijeti na prvoj crti - rekao je Kuleba dok zapadne zemlje raspravljaju o tome hoće li poslati borbene zrakoplove u Ukrajinu.

- To je nešto o čemu razgovaramo u skupini zemalja saveznica, to je ono što Ukrajina želi - rekla je u četvrtak danska premijerka Mette Frederiksen za dansku televiziju TV2.

Danska je bila otvorena za ideju slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu kako bi pomogla njezinim ratnim naporima protiv ruske invazije, rekao je u petak danski ministar obrane Troels Lund Poulsen.

Danske zračne snage od 1970-ih godina kupile su 77 zrakoplova F-16, a otprilike 30 ih je u pogonu, donosi Jutarnji list.

image

Mig 29

Radoslaw Jozwiak/Afp

A poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u četvrtak kako njegova zemlja planira Ukrajini dati desetak borbenih zrakoplova MiG-29. Time bi Poljska postala prva članica NATO-a koja će ispuniti sve hitnije zahtjeve ukrajinske vlade za ratnim zrakoplovima.

- Četiri borbena zrakoplova sovjetske proizvodnje predat ćemo Ukrajini u sljedećih nekoliko dana. Ostalima je potrebno servisiranje i oni će biti isporučeni kasnije - izjavio je Duda.

Poljska je, podsjetimo, bila i prva članica NATO-a koja je Ukrajini poslala tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

No čini se kako je Njemačku iznenadila Dudina odluka o slanju vojnih aviona Ukrajini.

- Dosad su svi bili složni oko toga da nije vrijeme za slanje borbenih zrakoplova. Još nemam nikakvu potvrdu iz Poljske da se to dogodilo - rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius.

- U ovom trenutku nema promjena u našem stavu u pogledu borbenih zrakoplova. To je naša suverena odluka, drugi narodi mogu govoriti o svojim odlukama - izjavio je John Kirby.Istovremeno, američka administracija naglašava kako potez Poljske neće imati nikakvog utjecaja na predsjednika Joea Bidena, koji se opirao pozivima da Ukrajini isporuči američke borbene zrakoplove F-16.

25. travanj 2024 02:39