StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbrza testiranja

Ministar Beroš nije naredio, ali je ‘najljepše zamolio‘ obiteljske liječnike da testiraju svoje pacijente: ‘Predlažem im da to rade zadnjih sat vremena‘

Piše dv
13. siječnja 2022. - 15:00

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se trenutno u 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite obavljaju brza antigenska testiranja, donoosi N1.

“Moj je zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je rekla da moramo promijeniti strategiju testiranja. Bolnice su opterećene liječenjem, ne dijagnosticiranjem, i u tome segmentu bolnice ne mogu pomoći. Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za svoje pacijente. Ja znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije”, rekao je Beroš.

U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć. Napravili smo kalkulacije, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija, i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kada je riječ o potrebi, a ovo je potreba za zdravljem nacije, molim ih još jednom za doprinos, rekao je Beroš.

Dao je ideju da bi liječnici mogli u zadnjih sat vremena obavijestiti da vrše testiranje i da bi tada mogli pacijenti doći, da se na test ne čeka i po tjedan dana.

image
Ministar Vili Beroš
Tom Dubravec/Cropix

“Kao ministar odgovorno tvrdim da svaki prekovremeni sat i svako testiranje bude plaćeno i to će HZZO i omogućiti”, rekao je Beroš.

Kome će bolesni građanin otići, ako ne svom liječniku u ambulantu? Jučer sam čuo i takve priče. Ali kome, dragi moji Hrvati i Hrvatice, treba otići naš sugrađanin ako je bolestan? Sada trebamo pomoći epidemiolozima. Možemo uključiti i privatnike, ali prvo moramo vlastite kapacitete iskoristiti.

Čuo sam da sam u ratu s njima, ali to nije istina. Ja sam u ratu s virusom, oni su moji suborci, rekao je Beroš o obiteljskim liječnicima.

Netko je napisao da sam general, ali kada general da neku odluku, njega se sluša. Ovu odluku je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ja moram to operacionalizirati. Ja najljepše molim liječnike da testiraju svoju pacijente, ponovio je ministar.

image
Ilustracija











 
Vlado Kos/Cropix

Ono što je najavljeno da će to krenuti, a nije rečeno kad će to krenuti. Mislim da će se tek u sljedećem tjednu determinirati datum od kojega će to krenuti. Potpuno je jasno da smo odgovarajući ovim izazovima trebali donijeti neke odluke, prema tome, sve je to jedna procedura i danas sam na Vladi čitao da će se ispunjenjem svih preduvjeta krenuti u taj postupak, rekao je Beroš.

20. travanj 2024 08:17