StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIPREME ZA JESEN |

MINISTAR BEROŠ Epidemiolozi me uvjeravaju da je situacija pod nadzorom, ali moramo biti spremni na sve

Piše Slobodna Dalmacija
18. kolovoza 2020. - 20:40
Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika Nove TV:

"Nastojimo napraviti sve što je u našim mogućnostima da se pripremimo na jesen. Odlučili smo pokušati angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima, danas je dogovoreno da HZJZ pripremi tečajeve da ih osposobi za te poslove na terenu. Liječnici su zabrinuti i kako će na jesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa. To je nešto što nas brine sve skupa, ali će jedino struka moći dati detaljan i egzaktan odgovor što ćemo nastojati odraditi kroz ekspertnu skupinu - kazao je Beroš i dodao kako je ministar Fuchs danas rekao da je nužna brza dijagnostika i zbog škola: 
- Potpuno se slažem s time, naši kapaciteti se povećavaju iz dana u dan, a isto tako prilagodit ćemo sustav upravo tim elementima, ali osim što je važna brza dijagnostika su važne i specifični epidemiološki elementi unutar institucija.

- U kontaktu sam s ministrima zdravstva okolnih zemalja. Svi se slažu da bi tu brojku (u četiri dana imamo gotovo 600 novozaraženih - nap. PSD) trebalo smanjiti. U ovom trenutku epidemiološka slika je laka, nemamo puno teško obljelih ni hospitaliziranih, ali dolaskom jeseni to se može promijeniti. Zato je važno sada utjecati na okolnosti smanjujući faktore rizika koje smo detektirali poput noćnih klubova i nadamo se da će naše mjere donijeti rezultate. Epidemiolozi me uvjeravaju da je situacija pod nadzorom. Mnogo novodetektiranih dolazi iz rezervoara samoizolacije što znači da je situacija pod kontrolom. Moramo biti spremni na sve. Virus je među nama i traži sve načine da preživi - kaže ministar Beroš, prenosi Slobodna Dalmacija.

Komentirao je i situaciju na Korčuli gdje se strahuje da bi žarište mogla biti proslava rođendana na kojoj je bila i pjevačica s kojom se Beroš fotografirao.
- Indirektno sam upoznat s tim slučajem jer sam i sam fotografiran s pjevačicom koja je bila na tom rođendanu koji je bio 6. 8. na Korčuli. Kontaktirao sam jutros epidemiologe, koji su mi rekli da nemaju spoznaje da je još osoba pozitivnih sa tog rođendana. Bilo je govora da su naši vaterpolisti zaraženi na tom rođendanu, ali oni su, prema mojim spoznajama na Korčulu došli tri dana ranije, tako da je ta mogućnost minimalna - rekao je Beroš za Novu TV, prenosi Slobodna Dalmacija.
20. travanj 2024 08:31