StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetO susretu u Davosu

Milanović: Vučić je igrač i mustra svoje vrste, ‘skužio‘ je da će Rusija priznati Kosovo i hop, evo ti Plenkovića

Piše Hina
19. siječnja 2023. - 15:59
Pakostane, 190123. Predsjednika Republike Zoran Milanovic dodijelio je odlikovanja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Pakostana. Na fotografiji: Zoran Milanovic i odlikovani branitelji.Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak dobrim i pozitivnim ocijenio sastanak premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića u Davosu. 

"Dobro da se razgovara, suradnja mora doći na neku razinu", kazao je Milanović koji smatra da u tome Hrvatska čini više nego Srbija. 

Hrvatski je predsjednik pozdravio to što se Vučić u nedavnom intervjuu za Bloomberg odmaknuo od Rusije i rekao da su Krim i Donbas Ukrajina. 

"Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst za upad u Donbas (...) Ali to Srbiju ostavlja bez Kosova", rekao je Milanović.
Kaže da je i Vučić to shvatio i počeo se udaljavati od Moskve.  

"Vučić je igrač i mustra svoje vrste i ‘skužio‘ je da će Rusija priznati Kosovo i hop, evo ti Plenkovića", dodao je predsjednik. 

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca. 

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja", naglasio je Plenković nakon sastanka.

Vučić je na Instagramu napisao da je sastanak bio vrlo korektan. "Vjerujem da ćemo u razdoblju pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", objavio je Vučić.

Odlazak u Mađarsku 

Hrvatski predsjednik boravit će u petak i subotu u Mađarskoj i naglasio je da briselski birokrati u tu članicu "stravično teroriziraju". 

"To je pitanje principa, zato ću otići sa zadovoljstvom. Nećemo se složiti u ideološkim stvarima nikad, ali na kraju ispada da sam ja jedan od nekoliko ljudi u Europi koji se uopće usude otići tamo", rekao je Milanović. 

On će se u Budimpešti sastati sa svojom mađarskom kolegicom Katalin Novák i premijerom Viktorom Orbánom. 

Susrest će se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj te će posjetiti Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i đački dom (HOŠIG).

U subotu će u Vesprimu sudjelovati na svečanosti „Vesprim-Balaton – Europska prijestolnica kulture“. 
 

16. travanj 2024 12:13