StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUOČI TURISTIČKE SEZONE|

MATO FRANKOVIĆ: Uvjeren sam kako će uvođenje testiranja u zračnim lukama olakšati turistima dolazak u Dubrovnik

Piše jutarnji list
23. veljače 2021. - 08:47

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorilo se o mogućnosti uvođenja covid-putovnica za putovanja u skoroj budućnosti. Hrvatska, kada je riječ o tome, najviše ovisi o tržištu Europske unije, rekao je Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta. To nam daje prednost u odnosu na zemlje izvan Unije, donosi Jutarnji list.

Prošle godine nije bilo jedinstvenog stajališta EU kada je riječ o putovanjima unutar same Unije.

- Pa su tako i neke zemlje u prošloj godini i prošloj sezoni postupale kako su same procjenjivale u datoj situaciji. Mi se nadamo da će u ovoj godini Europska unija zauzeti stav oko putovanja, jer danas imamo više iskustva, ali imamo i cjepivo, rekao je Pende.

Govori se o covid putovnicama, no potrebno je riješiti i pitanje testiranja prije prelaska granice i utvrditi je li za to potreban PCR test ili neki testovi koji bi mogli biti jeftiniji, a i brže gotovi.

U HRT-ovoj emisiji je gostovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, rekavši kako su u njegovom gradu najbrojniji gosti bili Britanci te je britansko, ali i tržište SAD-a ključno za Dubrovnik. Franković kaže da se očekuje da će se Velika Britanija otvoriti prema međunarodnim tržištima 17. svibnja. 

- Do tada je na nama da složimo cijelu priču. Uvjeren sam kako je prijedlog koji sam dao prema Nacionalnom stožeru - uvođenje testiranja u zračnim lukama, ključ problema. Time će i turistima biti lakše doći u Dubrovnik, ali i otići iz njega. Neće se morati opterećivati sustavima i traženjem gdje će se testirati, rekao je Franković i dodao da je slična situacija i u engleskim zračnim lukama. 

Također je istaknuo da će trošak testova biti manji ako EU donese odluku da se i antigenski testovi priznaju za prelazak granica. Naime, testiranje u Dubrovniku košta otprilike 200 eura, što nije dobro za dolazak gostiju, donosi Jutarnji list.

19. travanj 2024 07:23