StoryEditor
Hrvatska i svijetUSUSRET SPAJANJU MOSTA|

MATO FRANKOVIĆ: ‘Nakon 303 godine krajnji jug Hrvatske bit će spojen s maticom zemljom‘

Piše dv
28. srpnja 2021. - 18:24
Bozo Radic/Cropix

"Nakon 303 godine krajnji jug Hrvatske bit će spojen s maticom zemljom, a mi stanovnici ovog krajička Hrvatske zemlje prestat ćemo biti građani drugog reda koji u koloni na graničnom prijelazu čekaju na tranzitni prolaz iz jednog dijela u drugi dio zemlje. Posljednjih dana povijesnu kronologiju Pelješkog mosta mnogi pokušavaju usmjeriti prema jednoj, drugoj ili nekoj trećoj opciji. Međutim, povijesne činjenice su jasne:

1998. u Gradskoj kavani Dubrovnik pokojni Pero Glumac pokrenuo je prikupljanje potpisa za peticiju za izgradnju Pelješkog mosta. Ipak, prvo pravo političko definiranje potrebe izgradnje Pelješkog mosta očitovalo se te iste 1998. godine. Naime, te godine održani su izvanredni izbori za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije, a nakon ostavke dotadašnjeg župana Jure Burića. U izbornoj kampanji na tim izborima Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije izradio je izborni program pod nazivom “Raditi i graditi”. Najvažniji projekt izbornog programa bio je Pelješki most. Iste godine u Hrvatskom saboru, u ime Kluba zastupnika HDZ-a gospodin Luka Bebić izložio je potrebu izgradnje Pelješkog mosta, koji je kao projekt već 1999. godine u Saboru usvojen kao sastavni dio cestovne infrastrukture u Strategiji prometnog razvitka RH. Po održanim, već spomenutim, izvanrednim izborima za Skupštinu DNŽ, za župana bira se, sad već pokojni, Ivan Šprlje iz SDP-a. Vrlo brzo i župan Šprlje postaje zagovornikom izgradnje Pelješkog mosta i njegov slogan za lokalne izbore 2001. godine zove se “Župan koji spaja”, aludirajući i na svoju potporu izgradnji mosta. Nakon toga snažno se promovira i započinje projekt gradnje Pelješkog mosta koji se u jednom trenutku zaustavlja jer je "preskup". Od mosta koji spaja dolazimo do novih naziva - most iluzije za budale. Danas svjedočimo kako konačno nakon teškog i napornog procesa osiguravanja financijskih sredstava, preko izbora izvođača priča Pelješkog mosta dolazi polagano kraju. Tu prije svega moramo zahvaliti Vladi premijera Andreja Plenkovića jer upravo ta Vlada je od početka do kraja završila sve potrebne procese kako bi se ovaj strateški projekt realizirao na ponos svih građana krajnjeg juga Hrvatske. Večeras će biti dubokim pečatom u povijest ovog kraja zapisano da su nakon 303 godine spojena dva teritorija Republike Hrvatske.

A, na pitanja kako bi se most trebao zvati odgovor je zapravo jednostavan - Pelješki most i neka ga čuvaju sveti Vlaho i sveti Roko", na svom Facebook profilu napisao je Mato Franković.

item - id = 1116057
related id = 0 -> 1138117
related id = 1 -> 1136294
27. listopad 2021 12:59