StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORI 2020/

MARO KRISTIĆ:Nisu izdajnici građani koji su prodali zemlju na Srđu nego oni koji su izigrali i njih i branitelje

Piše Anton Hauswitschka
17. lipnja 2020. - 15:26
Prošli tjedan  Vam je izrečena nepravomoćna oslobađajuća presuda u slučaju Županijskog nogometnog saveza i to uoči parlamentarnih izbora na koje izlazite kao kandidat Mosta. Što bi bilo da ste kojim slučajem proglašeni krivim? Biste li se povukli iz politike?

U uređenim zemljama bi prokazivanje kriminalaca u sportu bilo u najmanju ruku nagrađeno javnim priznanjem, a kod nas za nagradu dobiješ besmisleni proces koji je trajao 9 godina, a trebao je biti obustavljen na samom početku. Na žalost, trebalo je punih 9 godina da bi se već dva puta dokazalo da za kaznena djela koja su nam se stavljala na teret uopće nisu postojala dokazna utemeljenja a samo kazneno djelo za koje se mene teretilo prema sadržaju optužnice uopće ni ne postoji. Medijima zahvaljujem na redovitom praćenju i izvještavanju sa svih ročišta te se nadam da će na isti način pratiti kazneni proces protiv osobe koja nas je tužila i protiv koje je potvrđena optužnica prije punih osam godina. Zašto je suđenje počelo tek nedavno, pitanje je na koje je teško dobiti suvisli odgovor. Nevjerojatno, ali istinito. Sada, nakon toliko vremena čovjeku koji je podigao privatnu tužbu protiv mene i kolega se sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja dokumentacije u nogometnom savezu. U tom razotkrivanju Vam se i krije razlog podnošenja privatne tužbe protiv nas. Pravda je spora, ali dostižna. Postoje ljudi koji se suprotstavljaju kriminalcima, a postoje i oni koji s njima surađuju. Ja pripadam prvoj skupini. Zakon na koji aludirate u Vašem pitanju postoji u svim uređenim zemljama, a kod nas je na žalost takav trebalo donijeti zbog nedostatka moralne odgovornosti političara. Brojni slučajevi potvrđuju opravdanost njegovog donošenja, a i sam Ustavni sud je to potvrdio. Jasno je što bih napravio kada bih bio pravomoćno osuđen za neko od kaznenih djela jer je Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista čiji sam bio zastupnik u Hrvatskom saboru inicijator donošenja tog zakona.


image
MARO KRISTIĆ, KANDIDAT MOSTA U 10.IZBORNOJ JEDINICI ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020.
Božo Radić/HANZA MEDIA



Na prošloj sjednici Gradskog vijeća nakon prihvaćanja odluke o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal zaplakali ste za govornicom. Čemu tako snažne emocije?

Kao osoba koja je bila među najglasnijim kritičarima golfera i njihovih mešetarskih ambicija, najviše sam i najčešće napadan i osuđivan za zaustavljanje ovog štetnog projekta koji je u izravnoj vezi sa koncesijom na tvrđavu koja je umjesto Muzeja domovinskog rata trebala poslužiti kao recepcija golf resorta. Golferi su išli toliko daleko da su me optuživali da sam svojim utjecajem na ministarstva i sudove srušio okolišnu studiju i lokacijsku dozvolu za njihov nekretninski projekt. Za mene je tvrđava Imperijal simbol žrtve branitelja i slobode našeg Grada i njezino vraćanje braniteljima i svim građanima na mene je djelovalo posebno emotivno.


Svi se, pa čak i sami predlagatelj iz KLBG Srđ je Grad, čude da je njihov prijedlog uvršten u dnevni red te na kraju i jednoglasno prihvaćen. No u kuloarima se može čuti da je to bio uvjet da bi se sjednica uopće održala jer je, s obzirom na izostanak Ivane Šepak iz DUSTRE, vladajućoj koaliciji nedostajao jedan vijećnik za većinu pa s 12 glasova ne bi izglasali dnevni red. Je li to istina?

U trenutku izglasavanja ove povijesne odluke nije bila sporna većina, jer smo je donijeli jednoglasno, tako da to demantira nagađanja iz Vašeg pitanja. Iznimno me raduje da je odluka izglasana jednoglasno i vjerujem da su motivi svih koji su je izglasali utemeljeni na pravnim konzultacijama, zdravom razumu, ljubavi prema Gradu i poštovanju prema braniteljima i njihovoj žrtvi u Domovinskom ratu.


image
MARO KRISTIĆ, KANDIDAT MOSTA U 10.IZBORNOJ JEDINICI ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020.
Božo Radić/HANZA MEDIA


'Srđevci' su predložili da obnovu tvrđave preuzme Društvo prijatelja dubrovačke starine, a iz te udruge poručili su da su spremni za taj posao i da novci nisu problem. Istovremeno, DPDS uzima potporu od države za zaposlene jer, kako su objasnili, nemaju novaca. Kako to komentirate?

Kako stalno upozoravam da s javnim novcem treba gospodariti odgovorno i transparentno, moja kritika se na jednak način odnosi i na DPDS. Grad Dubrovnik i gradska uprava stvorili su percepciju o Dubrovniku kao najbogatijem Gradu na svijetu, a glas o bogatstvu nije zaobišao ni DPDS, iako stalno ulažu u obnovu kulturne baštine i to rade jako kvalitetno. Neprihvatljivo mi je da su i Grad i DPDS prvi završili na "respiratoru" i to dovoljno govori da nešto treba žurno mijenjati, poglavito kad je transparentnost i način trošenja javnog novca u pitanju. Kao i svi, i ja se nadam da će se turizam što prije oporaviti, a zidine donositi prihode iz kojih će se financirati obnova tvrđave Imperijal, ali idemo korak po korak. Prvo treba u pravnom smislu realizirati našu odluku kojom smo deklarirali da je ugovor o koncesiji raskinuti sam po sebi. Još prije pet godina, kad smo ja i kolege srđevci prvi put zajedno predložili da Gradsko vijeće donese ovakvu odluku, iznio sam ideju da DPDS financira obnovu tvrđave i uređenje Muzeja domovinskog rata tako da ovaj prijedlog za mene ne predstavlja ništa novo.

Što biste Vi voljeli vidjeti u tvrđavi osim Muzeja Domovinskog rata?

Tvrđava Imperijal je prostor koji u cijelosti mora biti posvećen dubrovačkim braniteljima i čuvanju uspomene na Domovinski rat. Ključno je da proces osmišljavanja sadržaja bude transparentan i da u njega budu uključeni svi koji trebaju biti. Ne sumnjam da će svi sadržaji budućeg muzeja štititi dignitet Domovinskog rata, te biti svima na ponos i atrakcija koju će svi željeti posjetiti.

Poprilično ste oštri prema onima koji su u smislu pravnih i financijskih posljedica te odluke oprezni i rezervirani. Nazivate ih čak i izdajnicima, kao i one koji su prodali svoju zemlju na Srđu. Nisu li to preteške riječi?


image
MARO KRISTIĆ, KANDIDAT MOSTA U 10.IZBORNOJ JEDINICI ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020.
Božo Radić/HANZA MEDIA



Za mene nisu izdajnici privatni vlasnici koji su prodali ili iznajmili zemlju izmanipulirani lažnim obećanjima golfera. Izdajnici su oni koji su za svoj privatni interes izigrali branitelje i građane Dubrovnika i prepustili simbol pobjede i plato Srđa investitorima koji pod izlikom ulaganja u golf terene pokušavaju realizirati svoj nekretninski biznis. To su generacije političara na lokalnoj i nacionalnoj razini kojima ništa nije sveto kada je u pitanju njihov džep.

Nakon ove odluke Gradskog vijeća najavili ste dodatni pritisak na župana Nikolu Dobroslavića kako bi se u prostornim planovima smanjio obuhvat projekta koji je, sada je to svima jasno, završena priča. Za što bi trebao služiti plato na Srđu?

Već sam to napravio. Igrom sudbine na mene je došao red da postavim vijećničko pitanje županu. On i dalje tvrdi da je obuhvat zakonit, iako i sam zna da to nema veze s istinom. Činjenica je da je na njemu ostao teret odgovornosti za ispravljanje ove povijesne nepravde. Vjerujem kako će na kraju njegove domoljubne osobine prevagnuti nad interesima investitora i da ćemo uskoro glasovati o smanjenu obuhvata. Plato Srđa je trebao poslužiti za realizaciju javnih sadržaja koji nedostaju gradu da ga veliki domoljubi i zaljubljenici u vlastiti špag nisu prepustili privatnom interesu.Nadam se da će na kraju samo 100 hektara biti namijenjeno za golf po strogim ekološkim standardima, a da ćemo na preostalom prostoru planirati i graditi brojne javne sadržaje koji Gradu nedvojbeno nedostaju.


Jeste li doista sigurni da Dubrovčani, odnosno, građani Hrvatske neće morati platiti dodatne penale uz onih 500 milijuna eura koji im prijete u arbitražnom postupku koji se vodi u Washingtonu? Što ako ishod bude loš za nas? Što ćete reći sugrađanima?

Uvjeren sam da će Hrvatska i njeni građani proći neokrznuto kroz proces arbitraže. Pusta obećanja o tisuću zaposlenih sugrađana, gospodarskom procvatu, angažiranju domaćih građevinara bila su samo smokvin list da bi investitori dobili građevinske dozvole za vile i apartmane i iskoristili položajnu rentu. Ukoliko bi Hrvatska nešto morala platiti, a ja u takav ishod ne vjerujem, odgovor na to tko će platiti štetu. Građani će tražiti odgovor od onih koji su stvorili problem, a to su sudionici Dubrovačkog dogovora i oni koji su taj dogovor podupirali s nacionalne razine.


image
MARO KRISTIĆ, KANDIDAT MOSTA U 10.IZBORNOJ JEDINICI ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020.
Božo Radić/HANZA MEDIA


Na Mostovoj ste listi za parlamentarne izbore, a iskustva kao saborski zastupnik već imate. Ako uđete u Sabor, što će Dubrovčani mogu očekivati?

Dubrovčani znaju što mogu očekivati od mene kao njihovog zastupnika u Saboru i zato vjerujem da će veliki broj njih za mene i glasati.

Most se prema anketama trenutačno vrti oko izbornog praga i daleko je od one političke snage koju je predstavljao 2016. godine. Što se po Vašem mišljenju dogodilo s tom strankom?
Most je 2016.godine u anketama stajalo malo bolje nego sada a na kraju bio iznenađenje izbora s 19 osvojenih mandata. Ja sam uvjeren da i sada Most dobro stoji među građanima i da će rezultat biti jako dobar. Mostovcima možete zamjeriti sve, ali nikako da nisu hrabri, da su prodani ili da ne štite javni interes.
24. travanj 2024 16:42