StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAVNATELJ OB DUBROVNIK |

MARIJO BEKIĆ ZA RTL: ‘Jedna trećina testiranih je bila pozitivna, to pokazuje da se virus proširio‘

Piše rtl.hr
27. listopada 2020. - 19:07
Tek se treba vidjeti kakvi će biti učinci novih mjera. Zasad hrvatski zdravstveni sustav  je još uvijek opterećen velikim brojem zaraženih. Primjerice u dubrovačkoj bolnici već je zauzeto pola kreveta predviđenih za oboljele od koronavirusa, domovi za starije jedva odolijevaju virusu.

O toj temi razgovaralo se u RTL- u Danas s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik i članom Stožera dubrovačko-neretvanske županije Marijom Bekićem.

U utorak, Dubrovačko-neretvanska županije srušila je svoj rekord broja zaraženih.
''To su podaci u posljednja 24 sata. Jučer smo i testirali najviše do sad, 230 osoba. Od toga je 70 bilo pozitivno, u odnosu na prošli tjedan kada je taj broj testiranja iznosio oko 150 - 160, ali smo imali negdje 10 do 15 posto. Ovo je već jedna trećina ukupnog broja testiranih, što pokazuje da se virus prilično proširio kroz populaciju. To je rezultirao i većim brojem klinički pozitivnih pacijenata, a i laboratorijski pozitivnih testova'', pojasnio je Bekić.

''U ovom trenutku imamo u Općoj bolnici Dubrovnik imamo 22 hospitalizirana pacijenta, od toga su tri u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani'', dodaje ravnatelj bolnice. 

Ravnatelj pojašnjava kako je u Dubrovniku već bila mobilizacija, kada su povučeni iz sustava specijalizanti koji su bili na edukaciju u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Trenutno  su organizirali sustav bez uvjeta mobilizacije. 
''Pretpostavljam da je ministar mislio na cjelokupnu organizaciju i mobilizaciju zdravstvenog sustava'', rekao je Bekić.

Kaže kako u OB Dubrovnik još ima prostora za mobilizaciju. 
''Imamo primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i neke privatne ustanove. One su se djelom organizirale i u prošlom valu na proljeće'', izjavio je Bekić. 

Tako napominje kako postoji i određeni broj umirovljenika koji je povučen iz mirovine ili nisu opće otišli u mirovinu, piše rtl.hr.
25. travanj 2024 13:51