StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMANEVAR OBRANE

Mamićev slučaj je prvi veliki ispit za Visoki kazneni sud, sada je izvjesno što će se dogoditi

Piše Jutarnji list
24. ožujka 2021. - 09:11

Državno sudbeno vijeće sljedeće će srijede, 31. ožujka, na svojoj sjednici, kako su najavili, raspravljati i odlučivati "o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku za privremenim udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti sudaca Županijskog suda u Osijeku", piše Jutarnji

Riječ je, podsjetimo, o prijedlogu predsjednika osječkog suda Zvonka Vrbana za pokretanje stegovnog postupka te razrješenje i udaljenje s dužnosti Zvonka Vekića i Darka Krušlina, sudaca tog suda koje je Zdravko Mamić optužio kao osobe kojima je dao mito da ga ne osude, odnosno ne potvrde optužnicu protiv njega, iako se na sudu dogodilo potpuno suprotno.

Istodobno s tim na osječkom se sudu nastavlja postupak protiv Mamića i još šestorice okrivljenika po drugoj optužnici za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama. No, u utorak je rasprava odgođena jer se na njoj nije pojavio okrivljeni Igor Krota, koji je javio da mu je određena samoizolacija. No, rasprava bi i bez toga bila odgođena.

Vrbanovićev odvjetnik

Naime, Janjko Grlić, branitelj okrivljenog Damira Vrbanovića, u ponedjeljak je Visokom kaznenom sudu predao prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti ovog predmeta na neki drugi sud. Grlić je delegiranje predmeta zatražio zbog "recentnih događanja na Županijskom sudu u Osijeku zbog kojih je predsjednik suda pokrenuo stegovni postupak s tako rigoroznim prijedlogom".

- Dosad nisam vidio da bi bio pokrenut bilo kakav stegovni postupak zbog fotografiranja. Držimo da se iza te čelične zavjese pravosuđa skriva nešto puno dublje, o čemu sustav, pa tako ni USKOK, još ne želi govoriti i obznaniti što se stvarno dogodilo - rekao je Grlić.

Podsjetimo, prvo suđenje Mamiću i ostalima, a u kojem ih je vijeće osječkog suda koje su činili Krušlin te suci Miroslav Rožac i Miroslav Jukić osudilo na zatvorske kazne koje je nedavno pravomoćno potvrdio i Vrhovni sud, u Osijek je sa Županijskog suda u Zagrebu prebačeno na zahtjev USKOK-a, uz obrazloženje da na sudu u Zagrebu rade suci s kojima je Zdravko Mamić u dobrim odnosima. Grlić smatra da je ta odluka predsjednika Vrhovnog suda bila nezakonita, a sada se nada "da ćemo barem na toj razini dobiti jednaka prava kakva je dobio USKOK".

- Nema nikakvih zakonskih razloga da se ova rasprava i dalje održava pred ovim sudom jer svi su ti suci radili sa sucima koji su u ovom vijeću i mislim da od njih ne možemo očekivati da nepristrano i neovisno vode postupak koji je opterećen stigmom odnosa njihovih kolega sa Zdravkom Mamićem - smatra Grlić.

Dodao je i kako "Vrbanović u tom kontekstu ne želi imati suđenje koje bi imalo bilo kakve natruhe sumnje u ovisnost ili pristranost zbog postupaka za koje se pretpostavlja da su u njima sudjelovali Zdravko Mamić i suci Vekić, Krušlin..." Rasprava je odgođena za 14. travnja. Dotad bi VKS trebao donijeti odluku o mjesnoj nadležnosti.

To će, pak, biti dodatno zanimljivo pratiti jer je na čelu tog suda Ivan Turudić koji je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kada je prva optužnica protiv Mamića i ostalih upravo s tog suda premještena u Osijek. Između ostaloga, i zbog prijateljstva Mamića i Turudića, koje sudac nikada nije niti skrivao, a prije dvije godine je u intervjuu za 24 sata izjavio da s Mamićem, otkako je ovaj pobjegao u BiH, samo razmjenjuje čestitke za Božić i Novu godinu te da se otad nisu čuli.

Sam sudac Ivan Turudić potvrdio nam je da je na Visoki kazneni sud stigao zahtjev odvjetnika Janjka Grlića za delegiranje suđenja na neki drugi sud. Međutim, odvjetnik Grlić je, napominje Turudić, taj zahtjev trebao uputiti preko osječkoga Županijskog suda i tek kad im osječki sud proslijedi taj zahtjev, o njemu će odlučivati Visoki kazneni sud.

Izuzeće Turudića

Ono što je sasvim izvjesno jest da će se sudac Ivan Turudić izuzeti iz odlučivanja o tom zahtjevu, s obzirom na već navedene razloge svog poznanstva s Mamićem.

Zoran Mamić i Vrbanović u utorak su na osječki sud prvi put stigli kao pravomoćno presuđeni u prvom predmetu. No, kako još nisu donesena rješenja o izvršenju kazne, obojica su još uvijek na slobodi.

Sam odbjegli Zdravko Mamić i dalje je aktivan na Facebooku. Nakon što je RTL prije nekoliko dana objavio faksimile računa hotela Rixos Premium Dubai u Dubaiju iz kojih se vidi da je osječki sudac Zvonko Vekić u hotelu boravio u isto vrijeme, na dočeku 2018., kada i Zdravko Mamić, sam Mamić je jučer na svojoj Facebook stranici objavio faksimile rezervacije avionskih karata za suca Vekića te osobe po imenu Nataša i treće osobe koja bi, prema Mamićevoj priči, bila njezina kći.

Riječ je o letu koji je iz Beograda avionskom kompanijom Fly Dubai letio za Dubai 27. prosinca 2017., a cijena karata za tri osobe bila je 3126 eura. Ni kod računa za hotel, ni kod rezervacije avionskih karata nije vidljivo tko ih je podmirio, ali iz nekog razloga Mamić raspolaže tim dokumentima. Prema vlastitoj izjavi USKOK-u, razlog je u tome što je on sve te troškove podmirio, a ima li za to i dokaze, zasad nije poznato, piše Jutarnji

18. travanj 2024 15:05