StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNJIMA SE ISPLATI

Mala i bogata europska država već tri godine ima besplatni javni prijevoz. Svi su zadovoljni, a evo kako su to izveli

Piše sd
26. ožujka 2023. - 10:47

Stanovnici Luksemburga već tri godine imaju besplatan javni prijevoz. Nije iznenađujuće da na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vlakove vrlo su zadovoljni, piše euronews.

Biti bogat i imati mali broj stanovnika, naravno, pomaže. Ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, u smislu BDP-a po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema najnovijim podacima Svjetske banke iz 2021. Usporedite to s prosjekom svakog građanina u susjednoj Francuskoj sa samo 35.200 eura godišnje, donosi Slobodna Dalmacija.

Budući da je javni prijevoz besplatan, lakše je brzo donijeti odluku, birati između javnog ili osobnog prijevoza. To znači da je vrlo pozitivan za okoliš i praktičan- poručuje putnik čekajući tramvaj u gradu Luxembourgu. Kao što ste možda pogodili, besplatan prijevoz ima svoju cijenu; novac poreznih obveznika u konačnici ga financira – ali to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova.Luksemburg ga također promiče kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena navodeći ljude da iz vozila prijeđu u vlakove i autobuse.Oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sustavu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cijenu koja je možda malo viša - rekao je François Bausch, a Luksemburžani već smatraju besplatnim prijevoz pravom, a ne poklonom svoje vlade.

 

Zanima vas i ovo:

Mobilna aplikacija vapi za nadgradnjom. Libertasovci, ugledajte se na splitski Promet, ima se što naučiti. Evo i cijena karata

23. travanj 2024 16:15