StoryEditorOCM

Lukša Jakobušić na meti istražitelja DORH-a; s još dvije osobe sumnjiči ga se za varanje na isplati plaća

Piše dv
7. travnja 2023. - 16:54

Predsjednik Hajduka i dopredsjednik Juga Lukša Jakobušić još je od listopada prošle godine na meti istražitelja DORH-a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva dok je bio predsjednik Vaterpolskog kluba Jug AO, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje Index, prema kaznenoj prijavi koju je krajem prošle godine podignula Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, uz Jakobušića, osumnjičeni su i sadašnji predsjednik Juga Tomislav Dumančić i sportski direktor Ognjen Kržić.

"U svezi Vašeg upita od 31. ožujka 2023., a vezano uz predmet koji se odnosi na poslovanje Vaterpolskog kluba Jug AO, obavještavamo Vas kako je ovo državno odvjetništvo 14. listopada 2022. zaprimilo kaznenu prijavu protiv Lukše Jakobušića, Tomislava Dumančića i Ognjena Kržića, zbog kaznenih djela protiv gospodarstva. 

U navedenom kaznenom predmetu i dalje je u tijeku provođenje izvida, a prema odredbi čl. 58. st. 3. t. 2. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine, broj 67/18 i 21/22), spisi državnog odvjetništva do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti o provođenju istraživanja ili odbačaja kaznene prijave se smatraju tajnim", poručili su za Index iz DORH-a.

Jakobušića, Dumančića i Kržića sumnjiči se da su većini zaposlenika, trenera i igrača sportske udruge Jug AO isplaćivali dio plaće u kešu, na što nisu plaćali doprinose i porez. Sumnjiče ih za kaznena djela neisplate plaća, povredu prava iz socijalnog osiguranja i utaju poreza, čime su oštetili državu za 10 milijuna kuna, prema neslužbenim informacijama.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrdili su nam da je podignuta kaznena prijava.

"Ova policijska uprava od ožujka 2022. godine provodi kriminalističko istraživanje u odnosu na poslovanje pravnih osoba  VK Jug, VK Jug CO i ŠD Jug, kojim je obuhvaćeno i više fizičkih osoba.

Samo dio kriminalističkog istraživanja okončan je krajem 2022. godine kada je ova PU podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba VK Jug, VK Jug CO i ŠD Jug r. (1976), (1976) i (1969), zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela počinjenih od 2015. do 2022. na štetu državnog proračuna RH.

Moramo naglasiti kako kriminalističko istraživanje koje je započeto u ožujku 2022. temeljem saznanja iz otvorenih izvora nije ukazivalo na kazneno djelo za koje je kaznena prijava podnesena krajem 2022. protiv tri osobe, već se za isto saznalo tijekom provođenja sveobuhvatnog kriminalističkog istraživanja koje je i dalje u tijeku", naveli su iz policije.

Drugim riječima, istraživanje je počelo zbog indicija da klub djeluje preko tri udruge, a istraga je očito tijekom tog istraživanja dovela do kaznene prijave zbog drugih djela. No kako je inicijalno došlo do istrage?

Podsjetimo, dubrovački gradski vijećnik Maro Kristić je prošle godine upozorio kako ovaj vaterpolski klub ima tri udruge preko kojih djeluje. Rekao je tada da bi volio znati kojoj od tih udruga Grad Dubrovnik putem Dubrovačkog saveza sportova uplaćuje sredstva, a radi se o iznosima od oko tri milijuna kuna godišnje.

"Dok sam se pripremao za sjednicu Gradsku vijeća na temu raspodjele sredstava za potrebe u sportu, sasvim sam slučajno u Registru udruga nabasao na podatak o tome da trenutno egzistiraju tri vaterpolo kluba Jug, odnosno tri udruge koje su vezane uz Vaterpolo klub Jug. 

Nose različita imena, ali sve tri imaju istog direktora i tri različita predsjednika i uredno produžene mandate, pa sam kao gradski vijećnik s govornice Gradskog vijeća izrazio čuđenje zašto je to tako jer i ja i cijela javnost cijelo vrijeme mislimo da postoji samo jedan VK Jug", komentirao je tada za Dubrovački vjesnik Maro Kristić, koji je napomenuo i da je bio na policiji na razgovoru. 

Udruga Vaterpolski klub Jug upisana je u Registar udruga 16. prosinca 1998., a osnovana 1982. godine. Predsjednik ove udruge je Ivan Pavličević. Udruga Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje upisana je u Registar 2. srpnja  2007., a predsjednik te udruge je Tomislav Dumančić. Udruga Športsko društvo Jug upisana je 13. prosinca 2002., a predsjednik joj je sudac Srđan Gavranić. Direktor sve tri udruge je Ognjen Kržić.

ZANIMATI ĆE VAS I OVO:

OTVORENO O SPORTU: Predsjednik DSŠ-a Maro Kapović o financiranju dubrovačkih klubova, Du Motionu, budućoj Areni i novoj sportskoj dvorani

18. travanj 2024 02:53