StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDosta im je!

Liječnici prelomili: ‘Idemo u štrajk, nemamo vremena za igru. Vlada očito nije shvatila poruku s prosvjeda‘

Piše dv
28. ožujka 2023. - 20:12

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga - Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed - spremno za štrajk, prenosi N1.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić. “Ako vladajući misle da su riješili problem liječnika i utišali ih – nisu”

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na Markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić. “Pripreme za štrajk počinju”, kazala je.

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

26. rujan 2023 07:28