StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI SAMA SE OPIRALA |

Liječnica Nela Sršen za obavezno cijepljenje protiv covida, objasnila zašto

Piše DV
24. listopada 2021. - 12:06

Sredinom listopada Italija je uvela covid-putovnice za sve zaposlene i kao prva u Europi uvela ovakvu obavezu kojom bi se dodatno trebalo stimulirati cijepljenje protiv koronavirusa. Za jednu zemlju koja je u prvom valu pandemije doživjela teški udar na zdravstvenu sigurnost svojih stanovnika, ovakav potez nije bio neočekivan. 

Pritom je Italija u ovom trenutku zemlja s visokim obuhvatom cijepljenja te ima više od 80 posto cijepljenog stanovništva starijeg od 12 godina. U okvirima Europe, Italija ima i nisku incidenciju novih slučajeva virusa te, s oko 2.600 dnevno novozaraženih, ova zemlja s čak 15 puta više stanovnika bilježi vrlo slične brojke novozaraženih kao i trenutno Hrvatska, piše Novi list.

Uvođenje tzv. green-passa nije prošlo bez prosvjeda diljem zemlje, od Trsta do juga, a sve je počelo u centru Rima gdje se demonstriralo protiv vladinih novih mjera zaštite od koronavirusa na radnom mjestu. Prosvjednici su se u glavnom gradu Italije sukobili s policijom, demonstranti su napali i sjedište krovnog udruženja sindikata CGIL, a policija zbog nereda uhitila nekoliko članova ekstremne desne stranke Forza Nuova, među njima su i neki od vodećih stranačkih predstavnika.

Prema novoj odluci radnici koji nemaju tzv. green-pass odnosno covid-potvrde kojim se potvrđuje da su ili preboljeli covid ili su cijepljeni ili negativni na virus, mogu biti suspendirani bez plaće i kažnjeni novčanom kaznom od 1.500 eura. Talijanska vlada poručuje da su obavezne covid-potvrde nužne, a većina Talijana podržava uvođenje obaveznih covid-potvrda.

Uvođenje covid-potvrda za sve zaposlene u Italiji dovelo je do pomalo očekivane pojave na koju upozorava liječnica Sveučilišne bolnice u Padovi dr. Nela Sršen. Od uvođenja obaveznih covid-potvrda za sve zaposlenike naglo je porasla stopa bolovanja u zemlji, a iako poslodavac ima opciju slanja inspekcije u kontrolu bolovanja, mali broj kontrolora po regijama teško da će uspjeti pronaći svakog radnika koji na ovaj način pokušava izbjeći cijepljenje ili testiranje. To je i jedan od razloga zbog kojeg Sršen smatra da Italija treba uvesti obavezu cijepljenja.

“Ono čemu svjedočimo od 15. listopada, jest visok skok postotaka novih bolovanja. Naime, imamo novu bolest, tzv. »bolest green-passa«. Mnogi od onih koji se nisu cijepili, a neće se podvrgnuti testiranju, mogli bi izabrati treći put, a to je bolovanje. Bez green-passa, radniku se to smatra neopravdanim nedolaskom i suspenzijom na radnom mjestu koja nema disciplinskih posljedica do deset dana, a isto tako mu je uskraćena i plaća. Ipak, ne može biti otpušten. Protiv »bolesti green-passa« poslodavci bi mogli tražiti inspekciju od liječnika zaduženih za kontrolu odnosno talijanske institucija za socijalnu prevenciju (INPS). Ali uzmimo primjer – u Lombardiji je trenutno na bolovanju 39 tisuća osoba, s tek 24 liječnika INPS-a za cijelu pokrajinu Lombardija. Ili, pokrajina Pijemont sa 16.700 otvorenih bolovanja i 11 liječnika zaduženih za provjeru certifikata i »bolesnih«. Ove dane INPS traži i povratak umirovljenih liječnika da se vrate na posao, a od 15. do 21. listopada imamo eksploziju potvrda o bolesti. Isto tako, povećao se postotak cijepljenih, što u konačnici i jest bio prvenstveni razlog uvođenja obaveze cijepljenja. Rizik od masovnog testiranja jest unosni biznis ljekarni koje testiraju masovno, jer je potreban green-pass. Što očekujemo? Da se umjesto obaveze green-passa, uvede obavezno cijepljenje”, smatra Sršen.

Istovremeno, Italija je dosegnula vrlo visok stupanj obuhvata cijepljenih građana, a njihov broj i dalje raste. Kako kaže Sršen, u zadnjih sedam dana broj testiranih osoba brzim antigenskim testom porastao je za gotovo 80 posto. Povećao se i broj cijepljenih, što i jest bio cilj uvođenja green-passa.

“To znači da najveći postotak necijepljenih nisu bili iz »no-vax« kategorije, koliko su to bili oni neodlučni, oni koji imaju strah od ovog cjepiva, oni koji se lako pridobiju od negacionista, jer, nažalost, znanstveni svijet, svi oni koji su interpretirali svoje stavove tijekom pandemije, koji su često bili kontradiktorni, koji nisu bili koherentni, koji nisu bili transparentni, koji je put »pomogao« da oni neodlučni postanu no-vax“, smatra Sršen.

S obzirom na to da se i Hrvatska susrela s prosvjedima protiv uvođenja covid-potvrda za zaposlene, konkretno zaposlene u sustavima zdravstva i socijalne skrbi, zanimalo nas je kakva je procijepljenost u zdravstvu u Italiji i kako s odazivom na cijepljenje stoji padovanska bolnica u kojoj radi i što općenito misli o zdravstvenim radnicima koji se ne žele cijepiti.

- Vrlo je jednostavno. Polazim od činjenice da u demokraciji treba imati respekta prema drugima, drugim mišljenjima. Ali, mi smo se našli u pandemiji. I ja sam bila skeptična kad se počelo s cijepljenjem. Dobila sam dvije opomene uz eventualno suspendiranje s radnog mjesta. Jesam li imala drugi izbor? Naravno da jesam. Mogla samo ostaviti svoj posao u bolnici, prepustiti se svojim strahovima od cjepiva - rekla je dr. Sršen. 

- Mogla sam slušati sve one neznanstvene i pseudoznanstvene teorije zavjere. No, tada sam shvatila da sam dio nečega u čemu smo svi zajedno. I jedini način da izađemo iz ovog pakla jest da svi zajedno djelujemo. Kako? Cijepljenjem. Strah? Prošao je nakon cijepljenja. Tada sam shvatila koliko se možemo nalaziti pod utjecajem svih medijskih naslova, točnih i netočnih. Ako sam zdravstveni djelatnik, onda moram misliti na one ranjive, ako volim svoj posao, onda ću slijediti upute, jer u ovom trenutku to i jest jedini mogući čin slobode. Drugim riječima, zdravstveni djelatnik koji je u kontaktu s najranjivijim pacijentima i koji ne želi biti testiran, a nije cijepljen, ne zna može li prenijeti eventualnu zarazu baš tim pacijentima i možda uzrokovati smrtni ishod. Ako zdravstveni djelatnik, koji je cijepljen, a možda zbog straha koji dominira se podvrgne testiranju, može prenijeti zarazu u manjem postotku i bar je napravio savjesno sve potrebne preventivne mjere za zaštitu ne samo sebe, nego i onih koje liječi - ističe Sršen. 

19. travanj 2024 14:48