StoryEditor
Hrvatska i svijetZA 11 TISUĆA DJELATNIKA U SUSTAVU JOŠ SE ČEKAJU PROVJERE

LAŽNE DIPLOME I NEPOTPUNE BROJKE 28 ustanova nije provjerilo svoje djelatnike, čak 176 ih uopće nije odgovorilo na zahtjev Ministarstva!

Piše DV/SD
19. siječnja 2020. - 09:40
rgx time: 5.8889389038086E-5
U proteklu godinu dana u sustavu osnovnoga i srednjeg školstva pronađeno je 35 krivotvorenih isprava, od čega 18 diploma te 17 svjedodžbi. Najveći dio tih falsifikata nosi pečat hrvatskih učilišta, dva su “izdana” na ime fakulteta u Srbiji te po jedan na ime fakulteta iz Slovenije i Austrije, piše Slobodna Dalmacija.

S lažnim djelatnicima odmah su raskinuti ugovori o radu, prijavljeni su DORH-u i protiv njih su pokrenuti istražni postupci – izvijestila je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predstavljajući rezultate postupka provjere vjerodostojnosti isprava u osnovim i srednjim školama za svih oko 70 tisuća zaposlenika, što je zatražila prije točno godinu dana.
- Najviše me šokiralo krivotvorenje isprava od strane osoba u koje nitko nije mogao ni sumnjati, neki su u sustavu radili i po 20 godina, a jedna je osoba čak bila proglašena dobitnikom nagrade “Ponos Hrvatske” – podsjetila je ministrica, aludirajući na slučaj o kojemu su mediji izvještavali lani u travnju, a riječ je bila o “magistru” latinskog jezika i povijesti koji je 17 godina predavao u dvije bjelovarske srednje škole.

Nakon upitnika kojeg je Ministarstvo poslalo školama i učeničkim domovima oko provjere isprava, odgovorilo je 1243 ustanova ili njih 86 posto od ukupnog broja (1419). Te 1243 ustanove na postupak provjere vjedostojnosti dosad su poslale ukupno 57.905 isprava o stečenoj kvalifikaciji zaposlenika (što je 81 posto od ukupnog broja zaposlenih). Za 48.088 djelatnika potvrđena je vjerodostojnost isprave, dok se za njih oko 11 tisuća potvrde još čekaju. Ukupno 28 ustanova od onih koje su odgovorile na upitnik (dva posto) izjasnilo se kako nisu poslale nijednu diplomu na provjeru, no treba reći kako 176 ustanova uopće nije odgovorilo na upitnik pa se ne zna točan broj škola i učeničkih domova koje do danas nisu pokrenule postupak ni za jednog zaposlenika.

Na provjeru su morale biti poslane i diplome ravnatelja, no za 88 čelnika škola i učeničkih domova (sedam posto od ukupnog broja anketiranih) do 16. prosinca još nije bila poslana isprava na provjeru vjedostojnosti, dok 60 ustanova nije poslalo ravnateljevu diplomu, ali jest za ostale zaposlenike. Iz Ministarstva također napominju kako su sve obrazovne ustanove bile dužne uspostaviti sustav provjere isprava prilikom novih zapošljavanja, što je do danas učinilo 81 posto anketiranih škola, a njih 19 posto (ukupno 235) nije.

Svima onima koji postupke provjera nisu pokrenuli ili nisu osigurali proceduru provjera isprava prilikom novih zapošljavanja Ministarstvo je ovih dana poslalo dodatne upute o obvezi završetka tih procesa, a u nadzor će biti poslana i prosvjetna inspekcija.

Izdvojeno