StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTRAGA U TIJEKU

Lažne Covid potvrde iz Livna kruže po Hrvatskoj i još nekim zemljama EU-a, više građana RH s njima je nesmetano prelazilo granicu. Liječnice su šokirane: Zatražili su da potvrdimo jesu li te osobe cijepljene kod nas...

Piše sd/Zoran Šagolj
11. prosinca 2021. - 15:45

U Hrvatskoj, ali i nekim zemljama Europske unije pojavile su se proteklih dana falsificirane Covid putovnice s lažiranim podacima o cijepljenu Zavoda za javno zdravstvo Herceg-bosanske županije i Doma zdravlja u Tomislavgradu.

Na njima se nalaze potpisi dviju liječnica, ravnateljice spomenutog Zavoda dr. Diane Mamić te dr. Bernardine Šarac.

Prijevara je otkrivena pri rutinskoj provjeri jedne iskaznice cijepljenja, da bi kasnije bilo ustanovljeno da je s njima granicu prelazilo i u inozemstvo putovalo više državljana Republike Hrvatske, kao i onih koji uz hrvatsko imaju i državljanstvo BiH.

- Provjeravali su vjerodostojnost jedne od iskaznica i od nas su zatražili da potvrdimo jesu li te osobe cijepljene kod nas. Nakon što smo provjerom u našoj bazi podataka utvrdili da nisu cijepljeni, uvidjela sam potom, budući da je riječ o skeniranim iskaznicama, da to nisu ni naši pečati. Dakle, ni pečat Zavoda, ni moj.

U toj krivotvorini uz moje ime je navedeno da sam liječnica Kantonalne bolnice Livno. Također, to se isto desilo s kolegicom Šarac – ispričala je novinarima zgrožena dr. Mamić.

Njoj se, inače, preko maila obratila služba mjerodavna za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba. Na uvid su potom dobili još nekoliko iskaznica za koje se, nakon provjere u bazi podataka o cijepljenim osobama, također ispostavilo da su krivotvorene po istom principu. Sve su bile skenirane, a odao ih je krivotvoreni pečat.

Nakon što je ekspresno odgovorila i upozorila Zagreb na krivotvorine, šefica Zavoda za javno zdravstvo cijeli slučaj prijavila je MUP-u Herceg-bosanske županije, gdje je i dala izjavu na sve okolnosti. Izjave je dala i graničnim policijama BiH i Hrvatske.

Kako se doznaje, policija u Livnu, u suradnji s policijskim agencijama RH, provodi istragu u vezi s ovim kaznenim djelima, a kako bi se razotkrile osobe koje su krivotvorile iskaznice i krivotvorile pečate liječnica i zdravstvenih ustanova, donosi Slobodna Dalmacija. 

24. travanj 2024 09:58