StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetznamo ga iz ‘Jezikove juhe‘

Kuhar dobrog srca i pluća Stéphan Macchi uhvatio licu od 25 kila pa spremio večeru beskućnicima: ‘Plivao sam s njom zagrljen do obale, bilo je ludo‘

Piše A B./SD
9. kolovoza 2022. - 21:24

Poznati francuski kuhar, Stéphan Macchi, kojega se mnogi sjećaju iz popularne kulinarske emisije “Jezikova juha”, prije otprilike dva tjedna svoj je hobi – podvodni ribolov, iskoristio za pomoć potrebitijim članovima društva; beskućnicima o kojima se inače brine udruga MoSt.

Cijela je priča krenula oko 6 sati ujutro kod Omiša gdje je započela njegova tura podvodnoga ribolova u nadi će uloviti ovčice. Ono što nikako nije očekivao jest da će uloviti licu ni manje ni više nego od 25 kilograma. Kako nam je u razgovoru slikovito opisao, “krenuo je u lov na ovčice, a vratio se s prascem od ribe”.

– Inače, volim podijeliti svoja iskustva o ribolovu, jer svaka informacija može pomoći i drugim ribolovcima. S prijateljem sam krenuo u ribolov na lokaciji gdje inače ima mnogo ribe, ali u početku je nije bilo – uvodi nas Stéphan u priču dok nestrpljivo iščekujemo daljnji razvoj događaja.

A vjerujte, prema prepričavanju ovoga svestranog kuhara bilo je to poput pravog akcijskog filma. Bio je potreban 55. po redu zaron u more da se situacija konačno zahukta.

– Na točno 7,1 metara dubine pored mene je prošla jedna velika predivna lica, kako mi se tad činilo težila je oko 17 kilograma, a onda je prošla i druga, toliko blizu da me je mogla poljubiti u obraz. Vrlo je teško, inače, u istom zaronu susresti dvije lice. Imao sam osjećaj da sanjam – iskreno će Stéphan koji se sa zahtjevnom licom borio dobrih pola sata prije nego što ju je uspio svladati.

Snaga i grčevi

– Uhvatili su me grčevi u nozi nakon nekog vremena. Onda sam se odlučio na jedan ludi potez. S konopom sam svom snagom povukao ribu, povučem 10 metara, a ona se vrati nekoliko metara… Mislim u sebi samo polako, oprezno. Ribu inače uvijek uhvatim za rep, pa zatim za škrge, ali ovaj put sam osjetio da neću dobro proći, pa sam zagrlio cijelu ribu, a rep joj je bio između mojih nogu. Plivao sam tako s njom obgrljenom do obale - govori nam ovaj francuski kuhar koji je uspješno doplivao do plićaka gdje joj je onda “skratio muke”.

image

Ulov ribe lice francuskog kuhara Stéphana Macchija 

Privatni album
image

Ulov ribe lice francuskog kuhara Stéphana Macchija

Privatni album

– Vaga je pokazala točno 24,96 kilograma – kazuje nam i potvrđuje kako je ovaj ulov ujedno i njegov osobni rekord. Emocije su ga u potpunosti svladale kada je s toliko kila ribljega mesa nahranio tridesetak gladnih usta kojima pomoć pruža udruga MoSt. Nakon ovakvog prvoklasnog, neočekivanog ulova, veli nam, nije bilo druge nego pokloniti ga, a “gozba” se u udruzi MoSt održala sutradan.

– Već prije nekoliko godina Robi me odveo u MoSt i od tada smo napravili nekoliko lijepih večera za sve kojima udruga pomaže. Za pripremu jela bilo je potrebno nekoliko sati. Stol dug dva metra bio je prekriven ribljim mesom, a sama glava je težila 3 i pol kilograma – prisjeća se “mini gozbe” kako je od milja naziva.

A pohvale za ovaj riblji specijalitet nije trebalo dugo čekati.

– Servirali smo jelo po jelo, uživali, pričali. Pohvale za pripremu jela su ubrzo stizale sa svih strana. Ma bili smo vam sretni kao djeca u trgovini slatkiša. A ovo ćemo sigurno ponoviti – zaključuje ushićeno strastveni kuhar i ribolovac i vlasnik dviju tvrtki iz ovih područja.

image

Ulov ribe lice francuskog kuhara Stéphana Macchija

Privatni album
image

Ulov ribe lice francuskog kuhara Stéphana Macchija

Privatni album

Ante Barun iz udruge MoSt za Macchija ima samo riječi hvale, a u ovoj plemenitoj priči zajednički sudjeluju već godinama.

–​ Macchi i njegov prijatelj Robert dugogodišnji su volonteri koji pomažu našim beskućnicima. Često bi donijeli hranu i zajedno s njima pripremali večeru, družili se, zezali. Sada su nas nahranili licom od 25 kilograma, koju su prethodno pripremili kod kuće. Atmosfera je bila baš ugodna, bilo je to lipo druženje.

Inače, donacije hrane nam pristižu svakodnevno, Split je već prepoznat kao grad koji je uvijek spreman pomoći i odazvati se na humanitarne i volonterske akcije – poručuju nam iz udruge koja je je ponos Splita.

image

Ulov ribe lice francuskog kuhara Stéphana Macchija

Privatni album
19. travanj 2024 21:04