StoryEditor
Hrvatska i svijetNOVOST U PONUDI |

KUĆNI TESTOVI NA KORONAVIRUS U Njemačkoj danas počela prodaja u trgovinama i drogerijama. Uskoro će se moći kupiti i u DM-u i Lidlu

Piše DV
6. ožujka 2021. - 14:36
Brzi testovi na covid-19 odsad su dostupni u njemačkim trgovčkim lancima i drogerijamaAFP

Njemački trgovački lanci „Aldi Nord“ i „Aldi Süd“ od danas su u prodaju stavili i antigenske testove na koronavirus.

Kupcima će biti dopušteno kupiti samo jedno pakiranje kako bi se izbjeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju, javlja Slobodna Dalmacija.

Krajem veljače njemački Savezni institut za lijekove i medicinske uređaje prvi je put dao posebna odobrenja za samotestiranje na koronavirus. Za sva tri proizvoda uzorci se uzimaju brisom prednjeg dijela nosa. U SAD-u je takav test odobren za uporabu u prosincu.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, po cijeni od oko 25 eura po pakiranju. Od ponedjeljka će se prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima, između ostalog i u DM-u.

Riječ je o brzom antigenskom testu koji otkriva protein koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa. Brzi testovi na koronu u Njemačkoj i nekim drugim zemljama već su neko vrijeme dostupni u ljekarnama, no samo uz liječnički recept i doplatu. Trgovine širom Njemačke kao i Lidl i supermarketi Rewe i Edeka najavili su da će nuditi testove na koronu.

Veliki je plus za nove brze testove da se uzorak može uzeti u prednjem dijelu nosa, pa je to prilično jednostavno napraviti i kući. PCR testovi pak prikupljaju materijal uzorka duboko u nosu ili duboko u grlu, za što je potrebno više stručnosti.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću. Nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju je li pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus, piše Slobodna.

Čelnik Slobodnih demokrata (FDP) Christian Lindner već je sredinom veljače naglasio da bi brzi testovi na koronavirus mogli biti šansa za veću slobodu usred pandemije.

Brzi testovi, nadaju se Nijemci, mogli bi im omogućiti malo više slobode u kratkom roku.

item - id = 1082141
related id = 0 -> 1146371
related id = 1 -> 1146293
26. studeni 2021 19:45