StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKO PRIZNANJE

KSENIJA KALEB Za najliječnicu odabrana žena koja je ukazivala na propuste uslijed tragične smrti Gabrijela Bebića

5. veljače 2020. - 18:50
U povodu Svjetskog dana bolesnika 11. veljače, Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u srijedu je titule "najliječnice" i "najsestre" u 2019. dodijelila pedijatrici iz Metkovića Kseniji Kaleb te medicinskoj sestri iz Zagreba Verici Farkaš, piše Jutarnji list.

Zahvalnice za predani rad i povjerenje koje su im iskazali pacijenti uručili su im predsjednik UHP-a Marijo Drlje i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Svi ćemo sigurno jednoga dana biti pacijenti. Ponekad iznutra nije moguće prepoznati sve disfunkcionalnosti u sistemu i potreban je pogled izvana koji bi nam pomogao da unaprijedimo funkcioniranje čitavog sustava. To UHP i radi", rekao je Beroš i zahvalio UHP-u na nastojanjima da poboljšaju zdravstveni sustav.

Najavio je kako će u radu dokazivati da ima sluha za sve probleme, poglavito malih ljudi pedijatrijske populacije, te će se fokusirati na unaprjeđenje, dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Beroš: Država se neadekvatno ponaša pa ne isplaćuje prekovremene

Istaknuo je da zdravstveni sustav nose medicinske sestre i liječnici, ali i kazao da se država "ponekad neadekvatno ponaša pa prekovremene ne isplaćujemo kako trebamo".

Dodao je da će, osim pacijenata, u fokusu njegova djelovanja biti ljudski potencijali, odnosno sestre i liječnici, te da će napraviti sve što je u okviru njegovih mogućnosti da se posveti njihovim problemima.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje istaknuo je da zahvalnice dodjeljuju u znak pažnje kako bi se oboljeli mogli zahvaliti zdravstvenim djelatnicima na svemu što čine za njih te preko pojedinca cjelokupnom sustavu reći - hvala.
Liječnica Ksenija Kaleb radi kao pedijatrica u Domu zdravlja Metković. Široj javnosti postala je poznata kao liječnica koja je prošle godine govorila o propustima u zdravstvenoj skrbi u Metkoviću uslijed tragične smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, za što je dobila veliku podršku građana.

Drlje je istaknuo kako je upravo Gabrijelova majka bila jedna od onih koji su je podržali zbog njezine dostupnosti, razumijevanja, empatije i odnosa prema pacijentima kao prema vlastitoj djeci.

Kaleb: Rad s djecom veliki izazov i obilje radosti

"Ovo priznanje ne doživljavam samo osobno, nego kao poticaj i poštovanje za sve liječnike koji vrijedno, odgovorno i predano rade svoj posao. Biti najdoktor nosi čast i obavezu da u daljnjem radu budem još požrtvovnija, vrijednija, predanija, da stječem nove vještine i znanja kako bi pomagala svojim malim pacijentima", rekla je Kaleb.

Naglasila je da rad s djecom nosi velik izazov i obilje radosti, jer s malom djecom postaješ iskreniji, neiskvareniji, jednostavniji i spontaniji. Upravo zbog toga, pedijatrija joj je uvijek bila prvi izbor.

Nagrađena medicinska sestra Verica Farkaš 25 godina radi u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Merkur" u Klinici za dijabetes "Vuk Vrhovac" kao sestra edukator, gdje pacijentima pomaže da se bolje nose s kroničnim oboljenjem.

Uz svoju osnovnu dužnost radi i kao koordinatorica za pružanje zdravstvene zaštite hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojima osigurava pravovremeno liječenje, za što nije dodatno plaćena.

Farkaš: Ponosna sam što su pacijenti prepoznali moj trud

"Ovo priznanje mi znači puno i jako sam ponosna što su pacijenti prepoznali moj trud. Uvijek sam bila spremna pomoći ljudima i drago mi je kad nekome pomognem, stoga se kao sestra osjećam kompletno i bolje", rekla je Farkaš.
Zahvalnice za najzdravstvene djelatnike dodjeljuju se 14. put za redom s ciljem poticanja društva na solidarnost, plemenitost, humanost i zahvalnosti. Nagrađene predlažu i biraju pacijenti, a odabir se potvrđuje i ocjenama kolega iz struke, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 00:14