StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREKORDAN DAN |

KRUNOSLAV CAPAK: Situacija je zabrinjavajuća jer brojke skaču, a korona redari mogu biti i konobari

Piše Slobodna Dalmacija
14. listopada 2020. - 19:25
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za RTL Danas je komentirao današnju rekordnu brojku zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Situacija je zabrinjavajuća, naravno. Jer imamo veliki porast, velike brojke, najveće brojke do sada. Imamo i veliki broj hospitaliziranih osoba - kazao je Capak.
Na pitanje od kuda ovako veliki broj zaraženih, Capak je odgovorio da se radi o zrakastoj transmisiji.  

- Dakle, od jednog oboljelog se zarazi više ljudi pa zato imamo ovakve brojke koje drastično rastu kao što mi ovih nekoliko dana - kazao je.

Capak je kazao i da je 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj trenutno 107.
- Treba reći da ima jako puno zemalja u EU koji imaju puno veću incidenciju nego mi. Od Njemačke, preko Španjolske, Francuske pa Češke koja ima 5 puta veću incidenciju od nas. Kod njih je 540 14-dnevna incidencija.
Europske zemlje imaju puno strože mjere nego mi. Mi nastojimo balansirati da ne zatvaramo različite aktivnosti društvene, nego da pronađemo balans između mjera i funkcioniranja gospodarstva - kazao je.

Na pitanje hoćemo li sami popisivati kontakte, Capak je odgovorio potvrdno.
- Osobe koje su novooboljele popisuju svoje kontakte samo u slučajevima gdje ima toliko slučajeva da epidemiolozi to jednostavno ne stignu i kad je osoba primjerice suradljiva i moguće je da to na pravi.
Jedan primjer – to je sasvim sigurno u školi. Ako oboli jedan učenik i svi iz razreda idu u samoizolaciju, onda škola može dati popis i obavijestiti roditelje da njihova djeca idu u samoizolaciju. To je velika pomoć epidemiolozima.

To je prijedlog epidemiološke skupine koji još nije dogovoren, jer ekspertna skupina Ministarstva zdravstva i ministar nisu dali odobrenje za primjenu - kazao je.

Za RTL je objasnio i tko su korona redari. 
- Mi smo imali situacija da je nešto propisano za ugostiteljske objekte, pa vlasnici ugostiteljskih objekata kažu: "mi ne možemo osigurati da se to održava". Sad je njima dan prijedlog da to budu korona redari. A to mogu biti ili konobari, osobe koje rade na ulazu i oni će biti prilagođeni korona redarima i oni će biti zaduženi za provođenje mjera. U ovom trenutku smo mi to predvidjeli za ugostiteljske objekte, ali to ne znači da to neće biti primijenjeno i šire - kazao je Capak, donosi Slobodna Dalmacija.
 
19. travanj 2024 12:09