StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetruska interesna zona

Kremlj upire prstom u Xija i Erdogana, mračna poruka poslana i najsiromašnijoj državi Europe!

Piše Robert Bajruši/JL
25. listopada 2022. - 13:13

Rusija trenutno surađuje s Kinezima i Turcima, ali iz Moskve je pokazan prst upozorenja prema Pekingu i Ankari, a sve s porukom "ne gurajte se na područja bivšeg SSSR-a, jer to je ruska interesna zona". Tako poručuju RIA Novosti preko vodećeg komentatora Petra Akopova u najnovijoj kolumni pod znakovitim naslovom "Vrijeme je da se postsovjetski prostor pripremi za ono što će se dogoditi nakon Ukrajine".

Petr Akopov je jedan od glavnih ruskih političkih komentatora, i iz njegovih kolumni može se vidjeti o čemu razmišljaju u Kremlju. Tako je on u svojoj kolumni ovog utorka postavio pitanje "što će se dogoditi s postsovjetskim prostorom nakon što Rusija Ukrajinu vrati u njezino prirodno stanje kao dio Ruskog svijeta?"

Potom je objasnio kako se samo čini da to pitanje sada nije relevantno jer do konačne pobjede u borbi za Ukrajinu, to jest, eliminacije same mogućnosti pojave još jedne anti-Rusije na našim prostorima, ima još godina i godina, "pa dok Rusi obnavljaju svoje jedinstvo, razmišljati o sudbini ostatka postsovjetskog prostora nema smisla". A potom slijedi šlagvort, a to je da je glavno ne dopustiti ruskim geopolitičkim protivnicima da zapale ovaj ili onaj komad bivšeg carsko-sovjetskog teritorija i zadržati pozicije Rusije u republikama koje su postale neovisne, piše Jutarnji list.

Razumije se da kao neprijatelje apostrofira "atlantiste", odnosno SAD i saveznike, ali puno je važnije da komentar RIA Novosti otvoreno piše da Turska i Kina žele prodrijeti u rusko interesno područje. A da to Rusija ne može dozvoliti.

image

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin 

Handout/Afp

"Problem je u tome što je veliki dio postsovjetskog prostora programiran za sukobe već samom činjenicom slučajnog i iznenadnog pojavljivanja neovisnih država na tom području – i ako se Rusija s njima ne pozabavi, time daje drugim vanjskim silama priliku igrati na ove karte. Njihov interes je da nam naude i često jednostavno jačaju svoje pozicije u ovim regijama. Naravno, o našem trošku - čak i ako nismo prisiljeni platiti ga odmah. To se događa s Turskom, koja je svih 30 postsovjetskih godina povećavala svoju ekspanziju u Zakavazju i središnjoj Aziji", piše Akopov pa dodaje kako je glupo optuživati ​​Turke da svoju moć projiciraju na svoje srodne narode jer oni djeluju u vlastitom interesu, koriste prilike koje im se pružaju.

‘Peking kao mlađi partner Moskve‘

Zatim slijedi pitanje "Može li se Rusija miješati u vanjske igrače – i treba li uopće?", a onda i rezolutan odgovor "Naravno, potrebno je – i, naravno, može. To je potrebno jer smo zainteresirani za reintegraciju postsovjetskog prostora".

Ne uvijek politički kao u slučaju Ukrajine i Bjelorusije, ali gotovo uvijek ekonomski i geopolitički. Srednja Azija i Zakavkazje uvijek će biti susjedi, odnosno regije o kojima izravno ovisi sigurnost Rusije.

RIA Novosti imaju i prijedlog rješenja, a taj je da "susjedne zemlje poput Turske ili Kine, pokažu interes za dogovor s Rusijom, ako ne o podjeli sfera utjecaja, onda barem o uvažavanju interesa, a još više ne raditi za interes trećih zemalja protiv neke od njih". Rusija si jednostavno ne može priuštiti slabljenje svojih pozicija u središnjoj Aziji i na Kavkazu, a kamoli gubitak. Naprotiv, tamo moramo povećati svoj utjecaj i odmah otvoreno upozoriti da nitko nema iluziju da može iskoristiti trenutak dok se mi bavimo Ukrajinom.

image

 Vladimir Putin i Xi Jinping 

Vyacheslav Oseledko/Afp

Rusija ima sve potrebne alate za održavanje i jačanje svojih pozicija na postsovjetskom prostoru - sigurnost i gospodarstvo. Zemlje srednje Azije shvaćaju da je samo Rusija jamac njihove sigurnosti, pojasnio je Akopov uz dodatak kako se može surađivati zajedno s Kinom, ali u ovom slučaju neka "Peking djeluje kao mlađi partner Moskve".

Naime, prema Kremlju, povijesne veze Rusije s Zakavkazjem i središnjom Azijom ne znače samo zajednička sjećanja i korijene, već i milijunske zajednice njihovih naroda koji žive na teritoriji današnje Ruske Federacije. Čak ni turski faktor, koji mnogi smatraju prijetnjom ruskim pozicijama na postsovjetskom prostoru, daleko je od jednoznačnosti budući je Rusija država ruskog naroda, ali i domovina turskih naroda s njom izravno povezanih, donosi Jutarnji list.

Poruka Pridnjestrovlju i Moldaviji

A onda dolazi rezolutan zaključak koji glasi: "Niti jedna od susjednih sila ne može biti zamjena za Rusiju za srednju Aziju i Zakavkazje - ni Kina ni Turska. Novi svjetski poredak gradit će se na temelju ravnoteže snaga između civilizacijskih država, kao i velikih regionalnih blokova formiranih uglavnom oko civilizacijskih država ili u savezu s njima. To će posebno doći do izražaja u Euroaziji. Indija, Kina, ASEAN koji balansira između Indije i Kine, Rusija s euroazijskim projektom, Saudijska Arabija zajedno sa zaljevskim zemljama, Turska, Iran - to su nosive strukture novog euroazijskog svjetskog poretka". Ukratko, jesmo saveznici, ali prste k sebi od ex-SSSR-a.

Za kraj, stiže i zloguka poruka upućena Moldaviji, a glasi da je i ova država "na isti način osuđena na povratak u rusku orbitu, ili zajedno s ruskim Pridnjestrovljem, ili djelomično, u obliku Gagauzije i Pridnjestrovlja.

"Samo je pitanje vremena – i naše pobjede u Ukrajini. Pobjeda koja će cijelom postsovjetskom prostoru pokazati do čega dovodi pokušaj da se postane marioneta u rukama sila neprijateljskih ne samo Rusima, već i svim narodima bivšeg SSSR-a", poručuje Putinov režim putem, svojeg trbuhozborca.

20. travanj 2024 12:52