StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON 4 DANA |

KONFERENCIJA ZA NOVINARE NACIONALNOG STOŽERA U Hrvatskoj je šest novooboljelih od koronavirusa, u posljednja 24 sata dvoje preminulih

Piše JL
22. svibnja 2020. - 14:21
Nacionalni stožer civilne zaštite nakon četiri dana stanke ponovno je organizirao konferenciju za medije na kojoj je istaknuto kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj šest novozaraženih.

- Ukupan broj oboljelih je 2243. Novooboljeli dolaze iz Brodsko-posavske 4, Osječko-baranjske 1 i Splitsko-dalmatinske 1.
Hospitaliziranih ima 15 manje što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2011, a ukupno bolesnih je 133 - kazala je članica Stožera Maja Grba Bujević.

Dvije osobe su preminule, muškarac 1963. godište iz KBC-a Split, i u Klinici za infektivne bolesti, muškarac 1977. godište. Ukupno je preminulo 99 osoba.

- Od 15 radnika iz Švedske imamo 2 pozitivna. Jučer smo uzimali briseve. Imamo i radnike povratnike iz Njemačke kojih se 6 vratilo i od njih 6 je troje oboljelo - kazao je Krunoslav Capak.

Ministar turizma Gari Cappelli obratio se javnosti.

- Ovih dana je bilo puno upita o pojedinim segmentima turizma, mi smo se s epidemiološkim službama dogovorili u detalje. Hoteli se ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista.
Vidjeli ste ovih dana pojačani dolazak turista, zahvaljujem se službama Slovenije i Hrvatske da su uspjele stvoriti zonu koja je sigurna i da slovenski turisti u sve većem broju dolaze u RH.

Dolaze vlasnici apartmana, tvrtki, s određenim razlogom - kazao je.

Cappelli je rekao da se radi platforma, web aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular te više neće morati čekati toliko dugo na prelazak granice.

- Ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u par sekundi - kazao je Cappelli.

- Dio turista koji su trebali doći ali su otkazali opet rade rezervacije za šesti mjesec - kazao je.

- Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gdje se mogu javiti, dobivaju obavijest na granicama i taj dio je definiran.

Što se tiče svih segmenata turizma, kako se ponašati u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela, što ako idu u bazen ili na plažu, postoje definitivno na engleskom jeziku sva objašnjenja.

Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u RH - kazao je Cappelli.

- U dogovoru s ministrima svih zemalja EU, Njemačka je izrazila želju da će oko 14.-15.6. otvoriti dolazak građna na more, a taj datum vrijedi i za Poljsku.

S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo protokl koji je dogovoren na razini EU poštivati, ali potšujući i bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom - kazao je.

Nakon njega govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
- S obzirom na brojne upite oko kulturnih događanja, htjela bih reći da smo jedna od prvih država u EU koja je počela s izdavanjem preporuka i postupnim otvaranjem kulturnog sektora - kazala je.

- Treća faza popuštanja omogućila je manifestacije na otvorenom i u zatvorenom. Ono što je preporuka sad i što će ostati preporuka kroz ove mjesece koji su pred nama je što više poticati događanja na otvorenom.

Tu je puno lakše ispoštovati sve mjere koje su dosad propisane. Dali smo jasne upute o tome kako organizirati gledališta ako se radi o zatvorenom prostoru i sve mjere o tome kako mora izgledati samo ono događanja na pozornici i zaštita ne samo za publiku nego i umjetnike.

Izrađene su preporuke i za snimanja filmova, glazbena snimanja, i to u suradnji s producentima gdje su njihovi prijedlozi komunicirani s epidemiolozima. Ono što je pozitivno, a na tragu onoga što je rekao ministar Cappelli, zahvaljujući dobre situacije u RH postoji interes stranih produkcija gdje smo prepoznati jedna od zemalja u koju bi se te produkcije vratile - kazal je Obuljen Koržinek.

Najavila je 4.fazu popuštanja mjera, koja kreće nakon 27.5.

- Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju veliki broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka događanja takva obrate Ministarstvu - kazala je.
20. travanj 2024 04:44