StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUTJECAJNE I MOĆNE

Kolinda Grabar Kitarović više nije na Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta, najmoćnija političarka iz regije je srpska premijerka

Piše Jutarnji.list
13. prosinca 2019. - 17:58
Njemačka kancelarka Angela Merkel proglašena je najmoćnijom ženom svijeta, i to devetu godinu zaredom, u tradicionalnoj Forbesovoj listi koja slavi 100 najutjecajnijih žena u godini na izmaku. Sveukupno se 14 puta našla na tom popisu, donosi Jutarnji.

Na drugo su mjesto smjestili Christine Lagarde, direktoricu Europske središnje banke, a Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma i demokratkinja, zauzela je treće mjesto. Slijedi Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije, a peto mjesto zauzima direktorica General Motorsa Mary Barra.

Forbes je ove godine s liste najmoćnijih žena na svijetu izostavio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je prošle godine bila 47., a godinu ranije 39.

Srpska premijerka Ana Brnabić zauzela je 88. mjesto na Forbesovoj listi i ona je jedina od naših najbližih susjeda na listi.
Na zadnjem mjestu ove se godine našla Greta Thunberg (16) koja je ujedno i najmlađa osoba u povijesti na Forbesovoj listi.
Na ovogodišnjoj je listi 100 žena u šest kategorija - biznis (31), tehnologija (17), financije (12), mediji i zabava (14), politika (22) i filantropija (4). One zajedno kontroliraju ili utječu na više od 2,3 bilijuna dolara prihoda i imaju gotovo 6,5 milijuna zaposlenih, prenosi Jutarnji.
19. travanj 2024 17:31