Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford iz američke savezne države Kalifornije, konkretnije iz tamošnjeg Zavoda za imunitet, transplantacije i infekcije imaju dobre vijesti za sve ljubitelje kave. Naime, oni su više nego ikada prije sigurni kako je odgovor na vječno pitanje „je li kava štetna“ jasno i glasno „ne“. Prema najnovijem istraživanju kojeg su objavili u poznatom časopisu Nature Medicine, starije osobe s niskom razinom upala — koje potiču brojne, ako ne i većinu ozbiljnijih bolesti — neočekivano su imale nešto zajedničko: sve su konzumirale kofein, odnosno kavu!
-Što su više kofeina pili, to su bili zaštićeniji od kroničnih upala- navodi autor spomenutog znanstvenog istraživanja, izvanredni profesor na Zavodu za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford dr. David Furman.
Furman i njegove kolege su tijekom spomenutog istraživanja analizirali uzorke krvi stotine mlađih i starijih osoba. Tako je kod starijih osoba zabilježena veća aktivnost u nekoliko gena koji su povezani s upalama — što, kažu, i nije tako čudno jer broj upalnih stanja u tijelu obično raste s godinama. Vjeruje se kako su upale zajedničke svim kroničnim bolestima koje se javljaju kod starijih ljudi, uključujući dijabetes, povišeni krvni tlak, srčane probleme, rak, bolesti zglobova i Alzheimerovu bolest.
Na Stanfordu su utvrdili kako većina tih bolesti koje dolaze s godinama nisu staračke bolesti, već posljedica upala, a što su bili aktivniji spomenuti geni, to je bilo vjerojatnije da će osoba imati povišeni krvni tlak i arteriosklerozu. Uz to, svi oni koji su imali niske razine tih čimbenika, čak i starije osobe, bili su zaštićeni od upala. Imali su i još nešto zajedničko: svi su redovito konzumirali kofein, odnosno- kavu! Kod osoba koje su pile više od pet šalica kave dnevno zabilježene su ekstremno niske razine aktivnosti na putu upalnog gena. Stoga, istraživači tvrde kako kofein nastanjuje to područje i isključuje upalni put.
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRE VIJESTI SA SVEUČILIŠTA STANFORD
Kofein- borac protiv upala
6. veljače 2017. - 14:21