StoryEditor
Hrvatska i svijetZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PRATI

KINEZI IZ EPICENTRA KORONAVIRUSA POSJETILI NACIONALNI NAŠ PARK 'Zadržali su se dosta kratko, bilo ih je 29'

Piše Jutarnji.hr
26. siječnja 2020. - 14:18
rgx time: 7.6055526733398E-5
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je za Jutarnji list kako je grupa kineskih turista iz grada Wuhana napustila teritorij Hrvatske.

- Riječ je o grupi turista koja je u Milano sletjela 22. siječnja i jučer su ušli u Hrvatsku. Osim na aerodromu pregledani su i na graničnom prijelazu s Hrvatskom i nije bilo nikakvih znakova bolesti. Također, vozač autobusa, inače naš državljanin, u kontaktu je s dežurnim epidemiologom Zavoda - kaže Capak i dodaje da je vozač ozbiljno shvatio situaciju.
Inače, nitko od putnika nije bio u kontaktu sa zaraženim osobama. 

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvice Tomislav Kovačević za Jutarnji je list potvrdio kako je skupina kineskih posjetitelja iz Wuhana, grada koji je zahvaćen koronavirusom, u subotu oko 14 sati posjetila nacionalni park te se u njemu prilično kratko zadržala.

- Stigli su oko 14 sati i zadržali se ovdje dosta kratko, ispod sat vremena, što je i česta pojava s grupama na proputovanju jer one obično imaju jako nabijen tempo kako bi u što kraćem vremenu što više toga obišli. Nisu koristili naše ugostiteljske niti druge usluge, a sve skupa je u autobusu bilo 29 posjetitelja, rekao je Kovačević.

Osim toga, potvrdio je kako je grupa na Plitvice stigla nenajavljeno te su karte kupili na licu mjesta, što je i moguće u vrijeme izvan sezone kad ne vrijedi pravilo da ulaznice treba kupiti ranije, putem interneta.

Također, Kovačević je ispričao kako je park komunikaciju s epidemiološkim službama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uspostavio na vlastitu inicijativu, nakon što su iz medija saznali da su posjetitelji iz Wuhana bili u parku.

- Kontaktirali smo ih kako bismo pitali trebamo li nešto posebno paziti, no dobili smo informaciju da zasad nema potrebe za nekim dodatnim mjerama te da će nas obavijestiti ukoliko se situacija promjeni, izjavio je Kovačević napomenuvši kako nema informacije o najavama mogućih novih posjetitelja iz Kine.

Izdvojeno