StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZA HRVATSKU NEPOJMLJIVO- RADI SE I DANJU I NOĆU

Kinezi će bolnicu sa 1000 kreveta izgraditi za 6 dana, a mi 'gradimo' Dom umirovljenika na Medarevu 30 godina!

Piše DV
25. siječnja 2020. - 21:13
U kineskom gradu Wuhanu u ovim trenucima gradi se bolnica u koju će biti premješteni pacijenti koji su zaraženi koronavirusom. I tu ne bi bilo ništa neobično da nije stigla informacija da će ta bolnica biti gotova u roku šest dana, donosi Jutarnji list.! Na gradilištu deseci bagera rade dan i noć, a kad radovi budu gotovi, unutra će biti oko 1000 kreveta za oboljele. Kako je moguće završiti bolnicu u roku šest dana?

Iz Hrvatske perspektive ravno nadnaravnom. Sjetimo se koliko nam je trebalo da počmemo graditi Pelješki most, koliko se u Dubrovniku čeka preuređenje hotela Gruž u dom za umirovljenike ili pak gradnja novog doma na konturama tzv. Čačićeva staraočkog doma na Medarevu.,kojeg je još prije 30 godina počepo gradio “Coning”, tada u vlasništvu Radimira Čačića.

Koliko je tek trebalo da se završi uređenje i opremanje naše, Opće bolnice Dubrovnik.

Kinezi, donosi Jutarnji list, imaju iskustva sa sličnim projektima. Prije 16 godina sličan pothvat su ostvarili u Pekingu tijekom epidemije virusa SARS. Međutim, na Zapadu ta vijest još uvijek zvuči nestvarno.

- Kada su u pitanju ovakvi projekti, Kinezu su apsolutni rekorderi - rekao je za BBC Yanzhong Huang, stručnjak za zdravstvo u Vijeću za vanjske poslove i upravo spomenuo bolnicu u Pekingu koja je završena za sedam dana.

- U državi poput Kine opća mobilizacija nije problem. U vrlo kratkom roku u Wuhan su dovedeni najbolji inženjeri u državi. Plus, Kinezima financije i birokracija nisu problem i vrlo lako ih se zaobiđe.

Građevina je stvar u kojoj su Kinezi izvrsni, i neki neboderi su napravljeni u rekordnom roku. Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi - ovo je moguće napraviti.

Opskrba nove bolnice također neće biti problem, jer će država samo preusmjeriti neke zalihe koje su bile namijenjene nekim drugim ustanovama ili jednostavno - uzet će ih iz vlastitih tvornica.

Što se tiče osoblja, u Wuhan je već stiglo oko 150 liječnika i ostalog osoblja iz vojske. Doduše, nije potvrđeno da će raditi u novoj bolnici, ali mediji nagađaju da su upravo oni ti koji će voditi brigu o zaraženima.
19. travanj 2024 17:22