StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrijeti li svijetu glad?

Kineske vlasti izdale upozorenje, građani u panici: ‘Pripremite zalihe za zimu, moguće su izvanredne situacije...‘

Piše Ivan Fischer/JL
3. studenog 2021. - 07:29

Kineske vlasti preporučile su obiteljima u toj državi da si pripreme zalihe dnevnih potrepština pred zimu u slučaju izvanrednih situacija. Ministarstvo trgovine poručilo je lokalnim vlastima da se pobrinu za održavanje sigurne dostupnosti zaliha i stabilnih cijena te da na vrijeme dojave bilo kakve probleme u opskrbi, piše Jutarnji.

Do preporuke je došlo nakon ekstremnih kiša u pokrajini Shandong u listopadu ove godine, uslijed kojih je poplavljena većina usjeva povrća u toj pokrajini, inače najvećem proizvođaču povrća u Kini. Potencijalnu nestašicu povrća dodatno bi mogla pogoršati pandemija koronavirusa, jer vlasti strahuju da će, nakon novih izboja zaraze u pojedinim pokrajinama, možda biti potrebno ponovno uvesti zatvaranja i ograničenja prijevoza, što bi moglo ugroziti lanac opskrbe.

Pojedini korisnici kineskih društvenih mreža zabrinuto su se zapitali je li pozadina preporuke možda reakcija i na rastuće napetosti s Tajvanom, u sklopu kojih Kina sve češće šalje vojne zrakoplove do ruba tajvanske zone protuzračne obrane, no te su teorije ubrzo sasjekle partijske dnevne novine, koje su pozvale građane da ne "pretjeruju s prebujnom maštom" te da je cilj partijske direktive pobrinuti se da pandemijska zatvaranja ne zateknu građane nespremnima.

Kineske vlasti pred svaku se kinesku novu godinu - koje će se obilježiti u veljači sljedeće godine - obično pobrinu da građani imaju dostupno dovoljno svježeg povrća i svinjetine, no ove bi godine mogli imati probleme s tom zadaćom.

Nakon poplava u Shandongu, cijene svježih krastavaca, špinata i cvjetače već su se udvostručile od početka listopada do danas. Špinat je u pojedinim pokrajinama već skuplji od svinjetine, a ekonomski stručnjaci predviđaju usporavanje rasta cijena, ali ne i njihov pad.

Središnja vlada stoga je poručila lokalnim vlastima da pripreme zalihe povrća koje može dulje stajati te da ojačaju opskrbne lance. U planu je i postepeno otpuštanje zaliha povrća, kako bi se cijene održale relativno stabilnim, a poljoprivrednicima je naloženo da krenu u što brže ponovno sađenje povrća, pogotovo onog koje brzo raste.

19. travanj 2024 23:10