StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJEDLOZI MINISTARSTVA |

KASINO SE NE SMIJE OTVORITI 500 METARA OD CRKVE, ALI SMIJE KRAJ DOMA ZA DJECU Nova regulativa vezana uz kockanje puna je nelogičnih odredbi

Piše Jutarnji list
21. veljače 2020. - 08:12
Iako je prošli tjedan ministar Zdravko Marić najavio donošenje novog Pravilnika kojim bi se automat-klubovi, kasina i kladionice udaljili na 500 metara od škola i vjerskih objekata, prijedlog tog dokumenta pokazuje da je od mnogih stvari odustao, donosi Jutarnji list.

Prijedlog se ne odnosi na kladionice, one mogu ostati na udaljenosti manjoj od 500 metara, ali većoj od 200 metara. Ugostiteljski objekti koji imaju automate za klađenje mogu zadržati automate ako su udaljeni najmanje 200 metara od škola i vjerskih objekata. Kasina i automat-klubovi koji već posluju, a udaljeni su manje od 500 metara od odgojno-obrazovnih institucija, nastavit će s radom, ali će svi novi morati biti udaljeni spomenutih 500 metara. Iako bi se novim Pravilnikom štitila djeca kao osjetljiva skupina društva, udaljenost kao mjera osiguranja se odnosi i na vjernike, odnosno na vjerske objekte.

Osjetljive skupine

Prijedlog Pravilnika ne prepoznaje niti jednu drugu grupu u društvu kao osjetljivu, kao nekoga koga bi trebalo štititi. To bi mogli biti pacijenti raznih medicinskih ustanova, osobe u tretmanu sustava socijalne skrbi...
- Riječ je o vraćanju sadržaja uredbe koja je postojala 2010. godine - kaže prof. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. On pretpostavlja da su vjerski objekti u novi Prijedlog uključene kao svojevrsna moralna komponenta pa je zabrana rada kasina i automat-klubova tu kako ne bi vrijeđala moralne osjećaje vjernika.

- Gledate li na katoličku vjeru, tu Crkva ne gleda dobronamjerno na kockanje, ali usporedite li to s islamom, tamo je izričito zabranjeno kockanje - objašnjava Ricijaš.
Prof. Ricijaš koji se, između ostalog, bavi utjecajem kocke na društvo, kaže da su ograničenja blijedila i ublažavala se pa su se iz fokusa pozornosti društva potpuno izgubile institucije u kojima žive mlade osobe, kao što su učenički domovi ili domovi za djecu s problemima u ponašanju. Za njih nije bilo formalne zaštite definiranjem udaljenosti od mjesta gdje se kladilo, igralo na automatima ili kockalo.

Pogledavši postojeći prijedlog Pravilnika koji je trenutačno u javnoj raspravi, Ricijaš kaže da nedostaje specificiranje udaljenosti od drugih ustanova, ali ona se vjerojatno svode na odgojno-obrazovne institucije. Zašto su u osjetljivu skupinu uključeni, uz djecu, samo vjernici, ne nalazi jasne razloge. Možda tome treba dodati kako postoje socijalno ranjivi koji će vrlo rado uplatiti listić u kladionici nadajući se boljem životu, ali nisu uključeni u osjetljive skupine.

U Hrvatskoj lutriji smatraju da se Pravilnikom neće određivati prestanak s radom postojećih kladionica, automat-klubova i kasina.

Poštivanje zakona

- Hrvatska lutrija će, kao i uvijek, poštivati zakonske odredbe - kaže Ana Jazić, voditeljica Službe za korporativne komunikacije i DOP. - Naravno da ćemo poštivati i ovu koja je zasad u formi prijedloga ako se usvoji - govori Jazić, dodajući kako treba vidjeti hoće li se ova odredba odnositi samo na kladionice, automat-klubove i kasina koji će se tek otvarati.
- Naime, radi li se u konkretnom primjeru o stečenom pravu, ne treba očekivati da će doći do zatvaranja navedenih objekata bilo kojeg legalnog priređivača na tržištu koji za svoje objekte posjeduje uredne dozvole za rad izdane od strane regulatora, Ministarstva financija - smatra Jazić.

U HL-u, svjesni činjenice da je evidentirano oko 50 tisuća osoba u Hrvatskoj koje imaju problem ovisnosti o kockanju, jako su osjetljivi na to kako se njihov rad odražava na društvo. Jazić objašnjava kako im je u interesu zadržati ljude da sve shvate kao zabavu, a novac koji eventualno izgube kao na cijenu te zabave. - Važno je ne zavoditi i varati ljude. Relevantne informacije izuzetno su važne. Navođenje na pomisao da je ishod igara na sreću uvjetovan bilo čime osim slučajem i srećom je zavaravanje, a ono nije ni u čijem interesu.

Pravobraniteljica za djecu je Helenca Pirnat Dragičević u nedavno objavljenom tekstu navela kako je dosadašnjim izmjenama u posljednjih deset godina došlo do situacije u kojoj je otvaranje kasina bilo moguće doslovno u školskom dvorištu. Sada stoga zahtijevaju da ograničenje bude 1000 metara od odgojno-obrazovnih institucija.

Tumačenje Porezne uprave o prijedlogu izmjena Pravilnika, a o tome je riječ, navodi da su “prostorna ograničenja uvjeti koje zakonodavstvo i u drugim zemljama članicama EU koristi u cilju reguliranja teritorijalne rasprostranjenosti i dostupnosti ove specifične djelatnosti i njenog priređivanja na društveno odgovoran način.

U tom smislu jedan od najčešćih prostornih uvjeta je određivanje minimalne udaljenosti od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata te su navedena prostorna ograničenja također sadržana u propisima kojima druge zemlje članice EU uređuju priređivanje igara na sreću”, stoji u dopisu Ministarstva financija. Preciznije pojašnjenje na pitanje što bi moglo smetati vjernicima, je li riječ o bojazni da se ne prepuste snu o lagodnom životu ili su i oni, kao i djeca i mladi, povodljivog karaktera, nije nam odgovoreno.

Mlađi od 18

SuperSport i Prva Sportska Kladionica su svoj odgovor prepustili Matei Mateković, predstavnici Hrvatske udruge za igre na sreću, koja je u mailu navela kako se Udruga zalaže za odgovorno igranje, to znači ne za osobe mlađe od 18 godina, dodajući da puno ulažu u edukaciju djelatnika. Bitno, ističu da veliki problem predstavljaju ilegalne kladionice i da su mladi izloženi takvim kladionicama kojima mogu lako pristupati internetom, preko mobitela, a za registraciju je dovoljno prijaviti se jednostavno kao na društvenim mrežama poput Facebooka, dakle bez osobite provjere.

“Smatramo da je kontinuirana edukacija ključna za prevenciju razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju. Za razliku od učenika, odrasle osobe koje posjećuju vjerske objekte predstavljaju potpuno drugu kategoriju”, navedeno je u odgovoru, donosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 02:42