StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAGRESIVNI GRABEŽLJIVAC

Kako joj stati na kraj? Invazivna vrsta širi se ušćem Neretve i Stonskim kanalom, doprla je i do stonske solane

Piše DV/ Otvoreno more
24. prosinca 2022. - 10:16

Širenje dviju invazivnih vrsta plavih rakova (Callinectes sapidus i Portunus segnis) na području cijelog Mediterana već je odavno činjenica koja brine znanstvenike i sve one vezane uz ribarski sektor. Ovaj agresivni grabežljivac ima veliki utjecaj na bioraznolikost, ali i na svakodnevnu profesionalnu ribolovnu djelatnost.

Unesen je u Europu i Aziju, a u hrvatskom dijelu Jadranskog mora prvi put je zabilježen 2004. godine kod poluotoka Pelješca gdje je najvjerojatnije došao balastnim vodama. Budući da je iznimno agresivna vrsta i nema prirodnog predatora u ovom području, brzo se raširio te je na području Ušća Neretve, Stonskog kanala i Solane Ston zabilježen u iznimno velikim količinama.

image

Uljez u stonskoj solani

 

Nikola Vilic/Cropix

Plavi rak je prisutan širom naše obale, a trenutno najpogođenije područje je ušće Neretve gdje se u suradnji s Upravom za ribarstvo i lokalnim ribarima provodi projekt koji za cilj ima proučiti biološke karakteristike populacije plavog raka i mogućnosti njegova iskorištavanja, piše Otvoreno more.

Hrani se ribama, mekušcima, rakovima, algama i strvinom pa su velika prijetnja očuvanju lokalnih biljnih i životinjskih vrsta. Dosad su se udomaćili na području ušća Neretve i u Valbandonu kraj Pule. Vole boćatu vodu pa su najveća prijetnja dagnjama i kamenicama koje spretno otvaraju kliještima, a manje primjerke jednostavno drobe.

Većina smatra kako treba više raditi na edukaciji ribara i konzumenata ove ukusne delicije koja traži pravilnu termičku obradu, kao što treba razmatratri subvencije za lov plavog raka.

17. travanj 2024 18:21