StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREPORTAŽA IZ ZAGREBA

Kafići puni, gosti nose maske preko brade i kažu: ‘To su sve gluposti, ionako je riječ o zavjeri‘

Piše DV
18. listopada 2020. - 12:59
Uobičajena vikend-gužva na zagrebačkoj špici. U jutarnjem ispijanju kave Zagrepčane jučer, čini se, nisu pokolebale brojke od 1096 zaraženih, kao ni prekjučerašnje od 1131. Svi kafići u centru grada bili su dobro popunjeni, piše Jutarnji list.
Maske, može se vidjeti, većina Zagrepčana nosi, ali uglavnom preko brade. Od građana koje smo upitali znaju li da su od ponoći nove mjere na snazi u Zagrebu većina odgovara da „nema pojma“, a jedan dio bez krzmanja kaže da je „to sve glupost jer je i tako riječ o zavjeri“.
Stožer civilne zaštite Grada Zagreba postrožio je epidemiološke mjere. Osim obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima i držanje fizičke distance, maske su sada obvezne i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu od dva metra. Također, preporuka je Gradu da poveća broj vozila javnog prijevoza i da se pojača nadzor neformalnih okupljanja kao i rada ugostiteljskih objekata.
Gledajući semafor dolaska tramvaja na glavnom zagrebačkom trgu čini se da se raspored dolazaka zbilja pojačao. U prosjeku svake tri minute dođe po jedan tramvaj. Tako barem piše. No, osim toga gotovo ništa u gradu ne govori da je Zagreb u najvećoj epidemiološkoj groznici od izbijanja koronavirusa, piše Jutarnji
Na tramvajskoj stanici velik je broj ljudi, ali malo njih nosi maske iako su blizu. U tramvaju, s druge strane, maske uglavnom svi nose. Također, na Trgu bana Jelačića u punom je zamahu i Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Na 96 štandova domaći OPG-ovi prodaju svoje proizvode. Skupio se velik broj zainteresiranih građana, kupaca.
U drvenoj kućici pored smještena su i dva korona-redara. Njihov je posao da obilaze štandove i upozoravaju prodavače da nose maske. To i provode, kako nam kažu, ali s malo ili nimalo uspjeha.
- A što mi tu možemo. Obiđemo štandove svakih pola sata-sat i kažemo im da stave masku, ali čim okrenemo leđa oni je spuste. Ne možemo mi nikoga tjerati ili kažnjavati, nego, eto tako – priča Ismet Neziri, Covid redar sajma, inače umirovljenik.
Kaže da dijelom ljude i razumije. Jutros je, priča, na štandove došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Ni on nije imao masku, a što bi ostali onda nosili".
Na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici Dolcu situacija je slična. Veliki broj ljudi se natiskao između štandova. Kumice većinom nose maske na bradi, a podižu ih kada im pristupi kupac. Kako smo doznali, korona redare ovdje nemaju. Potvrdila nam je to i jedna od kumica govoreći da dosad nijednog nije vidjela niti ju je itko upozoravao na nošenje maski. A na pitanje o novoj obvezi nošenja maski odmahuje rukom...
24. travanj 2024 14:33