StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLIJEDIT ĆE IH I DRUGI|

Jugaši ne žele u kotorski bazen otkad je dobio ime po Zoranu Gopčeviću, čuvaru iz zloglasnog ratnog logora Morinj!

Piše Tonči Vlašić
23. kolovoza 2021. - 09:15

Zatvoreni bazen u Kotoru neće više nositi ime Nikše Bućina, antifašističkog borca koji je 1944. godine poginuo u borbi protiv četnika, već su članovi Skupštine grada Kotora odlučili 'podići spomenik' jednom od najboljih vaterpolista iz njihovog grada, Zoranu Gopčeviću, osvajaču srebra na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i vlasniku srebrne medalje s Europskog prvenstva 1977. u Jonköpingu, bronce sa Svjetskog prvenstva u Berlinu 1978., te zlata s Mediteranskih igara 1979. u Splitu. Bio je jedan od glavnih igrača Kotora koji je 1986. osvojio duplu krunu u bivšoj državi.

Zoran Gopčević, koji je krajem 2000. godine umro u 46. godini života, za vrijeme treninga u Subotici kao trener Spartaka bio je uspješan sportaš i u to nitko ne dvoji. Međutim, bio je i čuvar zloglasnog zatvora u Morinju.

- Gopčević nije osvjetlao obraz Crnoj Gori. Bio je zapovjednik straže u Morinju. Ispitivao je zatočenike, izdavao zapovijedi koga, što, gdje… Bio je nazočan kad su se tukli zatočenici. Nažalost, vidio sam to i osjetio na svojoj koži – riječi su Zdenka Bulića, predsjednika Županijske organizacije Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora.

- Zbog uloge u Morinju, Gopčević nije dostojan da dobije takvu počast. Ponavljam, njegovo djelovanje osjetio sam na vlastitoj koži. Pustio bi njih trojicu, četvoricu, petoricu da me prebiju, a on bi gledao i uživao. I još bi me vrijeđao.

image
Reprezentacija Jugoslavije - Zoran Gopčević (četvrti s lijeva u donjem redu)
Vsj

 

I Crnogorci se pitaju

Bulić je izjavu dao i za crnogorski portal gradski.me.

- To kako ćete nazvati bazen, kome ćete podići spomenik u Crnoj Gori, to je vaša stvar, vaše politike. Ako mislite da je zaslužio, vi mu to napravite. Tko sam ja da vama kažem da to uradite ili ne? Ali, ako znamo njegovu ulogu u logoru Morinj, on takvu počast nije zaslužio. Svi znamo da je bio vrhunski vaterpolist i reprezentativac. Navijali smo svi za Gopčevića, ali on nije osvjetlao obraz – rekao je Bulić još krajem prošlog mjeseca.

Crnogorski mediji su prenijeli i riječi Nikša Šimunovića, još jednog Dubrovčanina koji je bio zatočen u Morinju.

- Što je mene najviše fasciniralo? Ljudi, obični civili, koji su prolazili pored logora u kojem bi možda imali nekoga prijatelja stražara i koji su znali da su tu zarobljenici, dolazili bi čisto onako da se malo iživljavaju na zarobljenicima. Tukli su nas. Mi smo bili već iscrpljeni, izmrcvareni, a onda bi ušlo njih nekoliko… Naoružani stražari čuvali bi red da bi oni nastupili, i tako redom… Nije to bilo nešto sustavno, ali oni bi ušli unutra čisto da se iživljavaju. Sjećam se par imena stražara koji su bili dobri prema nama. Nije važno ni da kažem njihova imena jer oni će se vjerovatno prepoznati ako čuju. Nismo ih smjeli čak ni gledati, a znati nečije ime je moglo biti i tragično. Malo me iznenadilo što je tamo, recimo, bio poznati vaterpolist Zoran Gopčević, koji je igrao za vaterpolo reprezentaciju bivše Jugoslavije i veliki dio života i treniranja proveo u Dubrovniku. A on je bio tamo jedan od … mislim da je imao neki čin. Bio je jedan od onih koji su maltretirali – prisjetio se Šimunović.

Bez pozdrava Gopčeviću

Vaterpolski klub Jug je krajem 1990-ih igrao protiv Primorca iz Kotora na turniru u Italiji, tad je Zoran Gopčević bio trener Primorca. Bila je to utakmica koju je Jug želio izbjeći, ali mu je prijetila kazna LEN-e, izbacivanje iz Europe ako je ne odigra.

Na kraju se odigrala, ali se pamti kako nije bilo pozdrava suparniku.

Nevladine udruge u Crnoj Gori su podigle glas kad se doznalo za prijedlog promjene imena zimskg bazena. Isticale su kako je Zoran Gopčević bio u logoru Morinj, te kako se njegovo ime spominje u gotovo svakom svjedočenju ljudi, koji su bili zatočeni, i to ne po dobrom.

Crnogorski mediji ovih dana pišu kako je bilo i onih koji ne vjeruju da je Gopčević u Morinju loše postupao prema zatvorenicima. Jedan od takvih je, po pisanju crnogorskih medija, još jedan poznati vaterpolist iz Kotora, Andrija Popović.

image
Akreditacija Zorana Gopčevića s Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine
Facebook

- Gopčević je bio velikan kotorskog, jugoslovenskog i svjetskog vaterpola. Dugo smo bili suigrači u Primorcu i u reprezentaciji. Bio je vjerovatno najveći vaterpolista koga je Crna Gora iznjedrila. Dugo postoji inicijativa za davanje imena zatvorenom bazenu po njemu. Podizanje spomenika Zoranu Gopčeviću bilo bi potpuno zasluženo. On je davno ušao u sportsku legendu. Kad je riječ o njegovom učešću u Morinju, bar koliko ja znam, nedokazanom bilo kada, da je Zoran imao nekih mrlja kao čovjek devedesetih godina, u tom najsramnijem dijelu novije crnogorske istorije. Znam da su neki mediji pisali o tome — posebno hrvatski — ali to nikada nije dokazano. Znajući kakav je čovjek bio Zoran Gopčević, ne vjerujem da je on mogao da uradi bilo šta negativno – rekao je Popović.

Fali još osuđeni Mezalin

Zdenko Bulić je nakon tih riječi jednog od najboljih vratara 80-ih bivše države samo istaknuo kako se ne bi čudio da sutra logor u Morinju imenuju 'Odmaralištem Iva Menzalina', Kotoranina, zloglasnog kuhara, koji je optužen za ratne zložine nad zarobljenicima s dubrovačkog ratišta u logoru Morinj.

- Čak 450 ljudi je uništeno u tom logoru zahvaljujući Gopčeviću i njemu sličnima – dodao je Bulić.

Odluku Skupštine Grada Kotora osudilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

- Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose - ističe se u priopćenju MVEP RH.

U Vaterpolskom klubu Jug Adriatic osiguranje su još prošlog mjeseca kontaktirali vodstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza, zatim Regionalne lige.

- Konkretne odluke donijet ćemo u dogovoru s nadležnima. Nezadovoljni smo odlukom, tu nema spora, pogotovo jer su i članovi našeg kluba bili u logoru Morinj, te svjedočili postupcima Gopčevića – oglasio se Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje.

Dubrovački sportski velikan se oglasio jer je zimski bazen u Kotoru, koji sad nosi ime 'Zoran Džimi Gopčević', dom Vaterpolskog kluba Primorac, također sudionika Regionalne lige.

Iako su u Jugu ponovili kako čekaju odluke viših instanci, HVS-a i vodstva Regionalne lige, nema sumnje kako će učiniti sve da ne igraju u zimskom bazenu u Kotoru nakon odluke da nosi ime po uspješnom kotorskom vaterpolistu, ali i čuvaru zloglasnog logora Morinj. Za očekivati je kako će isto napraviti i svi ostali hrvatski klubovi, a ne samo Jug Adriatic osiguranje.

image
Hoće li Jugova kapica zaigrati u zimskom bazenu u Kotoru otkad nosi ime Zoran Gopčević?
Tonči Vlašić
Buđenje poražene velikosrpske politike

Najoštrije osuđujem odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru “Zoran Džimi Gopčević”, po zapovjedniku straže zloglasnog logora Morinj 1991, koja je u dubrovačkoj javnosti, a posebno kod bivših zatočenika logora izazvala šok i nevjericu.

Skrivanje iza njegove neupitne vaterpolske veličine je samo paravan za revitalizaciju politika u Crnoj Gori koje su pokrenule napad na Dubrovnik 1991. godine, a koje i danas neki ovakvim političkim porukama, odlukama i gestama nastavljaju opravdavati. Crna Gora i grad Kotor imaju puno drugih ponosnih sinova i kćeri koji su zaslužili da se po njima nazove novi kotorski bazen, ali nažalost velikosrpska politika koja je poražena u Domovinskom ratu se ponovo probudila i poslala je ovu neprihvatljivu poruku.

Ovim imenovanjem jasno je da se politička klima u Crnoj Gori mijenja te da ova Odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje smo posljednjih godina pokušavali zajednički graditi, a kojima je prethodila isprika crnogorskih vlasti uz žaljenje zbog sudjelovanja u napadu na naš Grad. Pružena ruka suradnje može biti samo onima koje baštine europske vrijednosti – napisao je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika na facebooku.

24. travanj 2024 07:50