StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzabrinjavajuće tenzije

Još od Hladnog rata, sigurnosna situacija u Europi nije bila ovako napeta: sumnja se da Rusija planira izvršiti napad na Ukrajinu krajem siječnja, SAD najavljuje intervenciju

Piše PSD
9. prosinca 2021. - 23:13

Politička i sigurnosna situacija u Europi nije bila ovako napeta i neizvjesna još od Hladnog rata. Ulje na vatru dodale su glasine o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. U slučaju da se ona dogodi, SAD najavljuje odlučnu intervenciju. Sve to Rusija opovrgava. Tako HRT rezimira trenutne međunarodne odnose, prenosi Slobodna Dalmacija.

U ukrajinskom industrijskom gradu Kramatorsku, udaljenom samo 75 kilometara od granice s Rusijom, još se osjećaju posljedice rata koji je zaključen prije sedam godina potpisivanjem sporazuma iz Minska, a već se ponovno najavljuje najgori scenarij. 

Vojni veteran Romano Balaboiko rekao je da su stanovnici obližnjih Donjecka i Luganska svjesni da će se prvi naći na udaru u slučaju napada, što su, uostalom, već i iskusili. 

Na toj se fronti sporadično puca i gine na obje strane. Ukrajinska vojska još nije izašla iz rovova u koje su se prije sedam godina ukopali, a na vojnu akciju danas ih potiče i predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u svojoj predizbornoj kampanji obećavao mir na istoku zemlje.

Nakon aneksije Krima, u ratu 2014. i početkom 2015., pobunjenici su zauzeli dijelove donjecke i luganske regije i proglasili narodne republike Donjeck i Lugansk. One su se ujedinile u federativnu državu koju nitko ne priznaje, takozvanu Novorusiju u kojoj živi gotovo 4 milijuna stanovnika, navodi HRT.

Na glavnom trgu u Donjecku i dalje stoji spomenik Lenjinu. Budući da je Ukrajina separatističko područje ekonomski potpuno blokirala, takozvane 'narodne republike' orijentirane su isključivo na trgovinu s Rusijom. Ona je tako nedavno ukinula carine na njihove proizvode, a građani takozvane Novorusije dobili su i rusko državljanstvo.

Ukrajinska vojska neprestano je u stanju borbene pripravnosti, a obučavaju je i američki instruktori. Kijev tvrdi da je Rusija opet nagomilala vojnu silu u blizini granice te da evidentno planira napad na Ukrajinu. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov zaključuje da postoji vjerojatnost ruskog napada, i to najvjerojatnije krajem siječnja. Moskva pak izražava sumnju da Ukrajina priprema napad na spomenute odmetnute regije. 

O eskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici razgovarali su ruski i američki predsjednik, Vladimir Putin i Joe Biden. Biden je Putinu zaprijetio oštrim ekonomskim sankcijama i drugim mjerama u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, iako Rusija tu namjeru opovrgava.

- U slučaju eskalacije pružili bismo Ukrajini dodatni obrambeni materijal, a naše saveznike u NATO-u, na istočnom krilu, ojačali bi dodatnim sposobnostima kako bi mogli odgovoriti. Predsjednik Biden također je rekao predsjedniku Putinu da postoji još jedna opcija - deeskalacija i diplomacija - rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, prenosi HRT.

23. travanj 2024 18:53