StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRASTE BROJ ZARAŽENIH

Johnsonova odluka rastužila je naciju, Velika Britanije produljuje lockdown za još mjesec dana

Piše HINA
15. lipnja 2021. - 08:35

Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.

Prema planu koji je Johnson predstavio u veljači, većina epidemioloških restrikcija trebala je biti ukinuta 21. lipnja te je tada trebalo doći do potpunog otvaranja pubova, restorana, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata.

Ta dugo očekivana odluka pomaknuta je za 19. srpnja.

"Mislim da je razumno još malo počekati", kazao je Johnson na novinskoj konferenciji. "Kako stvari sada stoje i na temelju dokaza koje trenutno imam, uvjeren sam da nam neće trebati više od četiri tjedna", dodao je.

Dodatno će vrijeme biti iskorišteno za ubrzanje britanskog programa cijepljenja, koji je već jedan od najuspješnijih na svijetu.

Skratit će se preporučeni vremenski razmak između primanja prve i druge doze cjepiva, za starije od 40 godina, s 12 na osam tjedana.

Situacija će se razmotriti 28. lipnja, što bi moglo omogućiti pomicanje ponovnog otvaranja, iako je Johnsonov glasnogovornik rekao da to nije izgledno.

Posljednjih je tjedana zabilježen brzi porast slučajeva koje je prouzročio indijski soj covida-19. Zdravstveni dužnosnici vjeruju da se prenosi 60 posto brže nego prethodni sojevi, a znanstvenici su upozorili da bi mogao potaknuti treći val zaraze.

Velika Britanija je u ponedjeljak zabilježila 7.742 nova slučaja zaraze i tri smrtna slučaja. Johnson je kazao da broj zaraženih raste za oko 64 posto tjedno te da broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi raste.

19. travanj 2024 16:26