StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROCURIO VIDEO

Jezive scene iz tvornice iPhonea, radnici se obračunali s ljudima u skafanderima: ‘Šalju nas u smrt‘

Piše Gojko Drljača/sd
23. studenog 2022. - 09:25

Više stotina radnika koji u Kini proizvode Appleove mobitele sukobili su se sa snagama sigurnosti zaduženima za provođenje strogih Covid-19 epidemioloških restrikcija. Sudeći prema videozapisima očevidaca incidenta, zaposlenici Foxconn Technology Groupa - Appleovog partnera u Kini za proizvodnju iPhoneova – krenuli su u okršaj s većim brojem osoba obučenim u zaštitne bijele skafandere, piše Jutarnji list.

Na jednoj od snimaka vidi se kako osobe u bijelim skafanderima pritišću jednu osobu štapovima za zemlju, dok su promatrači zazivali obračun. U jednom trenutku veliki broj ogorčenih i preplašenih radnika probio je barikade te su u jednom trenutku okružili policijsko vozilo pa su ga tresli i divlje vrištali. Prosvjedi su izbili tijekom noći zbog neisplaćenih nadnica i straha od infekcije. Nakon dolaska interventne policije više je radnika ozlijeđeno. Bloomberg prenosi izjave užasnutih radnika: ‘Zaista se bojim ovoga mjesta, sada smo možda svi Covid pozitivni. Šalju nas u smrt.‘

Tenzije u ‘iPhone Cityju‘ – mjestu koje na proizvodnji iPhonea zapošljava 200.000 ljudi – počele su s lockdownom u listopadu. Od tada su mnogi zaposlenici završili u izolaciji, što znači da su bili osuđeni na spartanske obroke i potragu za lijekovima. Mnogi zaposlenici počeli su bježati iz dormitorija, specijalnih nastambi koje prvenstveno služe kao spavaonice za radnike. Zadnjih tjedana Foxconn je počeo nuditi neobično visoke plaće kako bi nadomjestio frustrirane i preplašene radnike, dok se lokalne vlasti fokusiraju na zaustavljanje nereda. Čini se kako su zadnji prosvjedi izbili jer je kompanija obustavila stimulanse. U Foxconnovoj tvornici proizvodi se veći dio najskupljih iPhone 14 modela, a Apple je već upozorio kako pred blagdane očekuje smanjenje isporuka.

Iako su centralne vlasti u Kini nedavno izdale direktive koje su trebale ublažiti ekonomske disrupcije izazvane ‘zero covid‘ politikom predsjednika Xija, na terenu u konačnici odluke donose lokalne vlasti, koje se ne usuđuju napustiti pristup totalitarnog epidemiološkog nadzora.

Ovo nije prvi put da dolazi do nasilnih obračuna zbog Covid restrikcija. Još u svibnju stotine radnika sukobio se sa zaštitarima u kompaniji Quanta Computers u Šangaju, nakon što mjesecima nisu imali kontakt s vanjskim svijetom. U Guangdongu, velikom proizvodnom hubu, zabilježeni su masovni prosvjedi.

Inače, broj osoba pod lockdownom u Kini je iznova na vrhuncu zbog 28.000 novih slučajeva zabilježenih u utorak. Iako se na ukupni broj stanovnika Kine ne radi o previše značajnom broju, proboji zaraze posebno su uočljivi u Pekingu, gdje su u najvećem distriktu s 3,4 milijuna stanovnika zatvoreni svi neesencijalni biznisi. Svi restorani i centri za bilo kakvu zabavu ne rade, a građanima je naloženo neka rade od kuće.

Pojedini ekonomisti tumače kako novi val lockdowna u Kini ima gori utjecaj nego prvi jer je sada veći broj gradova u nekoj vrsti djelomičnog lockdowna, što će značajno poremetiti globalne lance opskrbe. Prema procjenama Nomura banke trenutačno su pod nekom vrstom lockdowna lokacije iz kojih dolazi jedna petina kineskog BDP-a.

Lockdown u Šangaju već je usporio ekonomski rast u drugom kvartalu na samo 0,4 posto, dok je u listopadu u Kini maloprodaja pala 0,5 posto, uz usporavanje industrijske proizvodnje.

Glavni činovnik Komunističke partije u Pekingu, Yin Li, početkom tjedna naglasio je u državnim medijima kako zemlja ostaje privržena vrlo strogoj epidemiološkoj politici. No, problem je da čak niti Kina ne može osigurati adekvatne resurse za masovne lockdowne. Broj zgrada u karanteni u Pekingu toliki je da lokalni dužnosnici zaduženi za provedbu epidemioloških mjera više ne mogu izdržati pritisak svega što moraju obaviti. Primjerice, samo devet radnika pokušava zadovoljiti potrebe oko 7000 kućanstava u Shilpu, zajednici unutar Pekinga. Panični shopping u strahu od nestašica postao je uobičajena pojava. Mnogi se osjećaju nesigurnima jer im se već dogodilo da su završili u karanteni s praznim ili polupraznim hladnjacima.

 

19. travanj 2024 14:48