StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRITIČNO PODRUČJE |

JEDAN STUPANJ OD KATASTROFE! Seizmolozi već godinama predviđaju da bi Zagreb mogao pogoditi razoran potres

Piše Jutarnji list
23. ožujka 2020. - 07:32
- Ovaj potres od 5,5 stupnjeva prema Richteru bio je snažan, ali imamo sreću da nas nije pogodio onaj jačine 6,5 stupnjeva - taj nas je jedan stupanj spasio od katastrofe, piše Jutarnji.

Počinje popravak

Kad vidite kako izgleda centar, a gotovo je sigurno da su stanovi u lošijem stanju od fasada i da nema stana u kojemu nije popucala većina zidova, moramo biti sretni što se potres dogodio u 6.24 sati ujutro, kad nikoga nije bilo na ulicama. Jer količina cigle i prikliještenih automobila govori da bi posljedice bile goleme. Ovako, možemo odahnuti; sve ćemo popraviti, odmah idemo u obnovu - komentira akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razmjere štete koja je pogodila Zagreb.

I u pravu je. Dosad su se predviđanja seizmologa bazirala na procjeni da bi Zagreb mogao pogoditi potres magnitude oko 6,5 stupnja prema Richteru. On bi Zagreb suočio s teškim posljedicama; gubitkom života od oko 3000 ljudi, stotinjak tisuća ozlijeđenih građana i četvrtinom uništenih kuća!

- Arhitekti već 50 godina upozoravaju da je većina kuća u Donjem gradu loše kvalitete, da vape za temeljitom obnovom, a nekima čak ni obnova ne bi pomogla. Ali zalud. Mi smo se posljednjeg desetljeća bavili gradnjom fontana ili, u najboljem slučaju, farbanjem fasada. Nažalost, većina tih kuća sagrađena je u 19. stoljeću, dotrajale su i nema im spasa - neslužbeno nam je stanje građevina Donjeg grada opisao jedan arhitekt.
 
Velimir Neidhardt kaže da centralna palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu, koja je dovršena 1880. godine - u godini velikog potresa u Zagrebu, tad nije pretrpjela nikakvu štetu, a današnji potres ostavio je brazde posvuda.

- Nema dijela koji je ostao pošteđen - govori nam Neidhardt i opisuje: - U knjižnici je najgore stanje, slomio se i pokrov staklenog atrija, stradala je Strossmayerova dvorana na drugom katu, dimnjak je oštećen, u jednoj dvorani pao je luster, posvuda je otpala žbuka, ali na svu sreću ne radi se o konstruktivnim pomacima. Što se tiče ostalih zgrada HAZU-a, štetu je pretrpjela i Moderna galerija, tamo je srušen dimnjak, na Vranyczanyjevu palaču obrušila se ogromna količina cigle sa susjednog zida.... Sve fotografiramo da možemo napraviti izvještaj i što prije krenuti u popravak.

Zaštita naslijeđa

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković napominje da oni zasad nisu dio Kriznog stožera. Arhitekti kreću u akciju tek kad građevinski stručnjaci procjene stanje zgrada i vide koje se zgrade uopće mogu rekonstruirati. A tad će morati osmisliti zaštitu povijesnog nasljeđa.

- Cijeli Donji grad uživa zaštitu, a sad ćemo vidjeti je li taj sistem realan; morat ćemo jasno definirati vrijednosti. Ovaj potres otkrit će da se većina tih zgrada neće moći sačuvati za narednih nekoliko desetljeća, da im treba sistematska obnova, a nekima ni to neće pomoći. Ljudi će postati svjesni što znači živjeti u staroj zgradi, da građevinski materijali naprosto imaju svoj rok trajanja - zaključuje Matković, piše Jutarnji.
18. travanj 2024 20:59