StoryEditorOCM

HEP demantira da se u HE Plat ponovno dogodila poplava. Prvi agregat u pogon će ovoga tjedna!

Piše PSD.
26. veljače 2020. - 11:13
Jedan od dva generatora u HE Dubrovnik u Platu je 20. veljače, a radnici za to krive Upravu hidroelektrane, objavio je tjednik Nacional pozivajući se na izvore iz HEP-a. Generator je navodno  trebao biti pušten u pogon toga dana, nakon što je dulje od godinu dana HE izvan pogona radi  saniranja posljedica tragičnog požara u kojemu su poginula trojica zaposlenika.

Iz HEP-a, Službe za odnose s javnošću demantirali su da je bilo izvanrednih događaja koji bi oštetili opremu ili negativno utjecali na stanje sustava elektrane.

- Nastavljaju se završne pripreme za puštanje u pogon prvog od dva agregata, prema planu tijekom ovoga tjedna - odgovorili su iz Sektora za korporativne komunikacije.

Nacional je objavio kako je jedan od dvaju postojećih generatora u Hidroelektrani Dubrovnik, koji je trebao biti pušten u pogon u četvrtak, 20. veljače, grubim propustom djelatnika HEP-a potopljen je velikim količinama vode koja je natopila kućište generatora te rotor, stator i polove, pišu Nacional u svom tiskanom izdanju.

Prema navodima iz izvještaja o incidentu, koji je Nacional dobio na uvid, incident je posljedica velikih pritisaka Uprave HEP-a na djelatnike koji su radili na sanaciji hidroelektrane oštećene u velikom požaru u siječnju prošle godine,a kako bi se generator B što je moguće prije pustio u pogon.

Izvještaj su sastavili djelatnici tvrtke Končar i poslali ga Upravi Hepa. U izvještaju se među ostalim navodi kako je punjenje tlačnog cjevovoda prošlo uspješno te da se potom pristupilo punjenju bazena koji služi za rashladne sustave,a  da je problem nastao zbog činjenice da djelatnici HEP-a nisu na vrijeme zatvorili izlazni ventil bazena pa se rashladna voda punila do glavnih ventila A i B generatora.
18. travanj 2024 11:01