StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKREMLJOLOGIJA

Je li ovo Putinov mladi nasljednik? Na društvenim mrežama ‘planula‘ je jedna znakovita snimka, otkriveno o kome se radi, informacije cure na kapaljku

Piše SANDRO POGUTZ/sd
12. svibnja 2022. - 23:13

Ruski predsjednik Vladimir Putin drugo je ime za socijalnu distancu. Kad nekog pripusti sebi uz rame, pa još s njime i povjerljivo popriča, i to pred očima cijelog svijeta koje su bile uperene u Paradu pobjede 9. svibnja – onda ta osoba automatski "zapali" internet, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi je taj snimak pustio ukrajinski vozač trkaćih automobila Igor Suško i on već ima preko 45.000 pregleda na njegovoj Twitter stranici.

U doba kad su društvene mreže brže od klasičnih medijskih platformi, na njima se stoga instantno rasplamsala rasprava je li mladi, naočiti muškarac snimljen uz ruskog autokrata na Crvenom trgu njegov mogući nasljednik. Doslovce mlada krv.

Njegovo ime je Dmitrij Kovaljev, ima 36 godina i nije pao s kruške – član je Putinove administracije. Identificiran je na Telegramovom kanalu Baza. Nagađanja su krenula, no je li puki razgovor s nogu dovoljan za ovako odvažnu pretpostavku?

"Baza je doznala identitet mladog čovjeka koji je nakon završetka Parade pobjede o nečemu razgovarao s Vladimirom Putinom. Tijekom izravnog prijenosa kamera je uhvatila njihov razgovor. Neki Telegram kanali sugeriraju da je on budući nasljednik. Sudeći po softveru za prepoznavanje lica na mreži, pored Putina je Dmitrij Kovaljev. On je zadužen za jedan od odjela predsjedničke administracije. Kovaljevljev na internetu ima puno hokejaških fotografija. Moguće je da je Putina upoznao zbog zajedničke ljubavi prema tom sportu. Mnogi ljudi su dosad spominjani kao Putinovi nasljednici. Dakle, evo još jednog kandidata", kalkulira se u objavi Telegramova kanala Baza.

Pitanje Putinova nasljednika nije od jučer. On sam je 2018., tijekom svojeg godišnjeg TV intervjua, upitan o nasljedniku, rekao da "stalno razmišlja o tome". Dodao je, naravno, da je na ruskom narodu da izabere novog predsjednika. I on je tako izabran prije 22 godine, ali je ipak na izborima "seviran" kao Jeljcinov miljenik, s ogromnom početnom prednošću.

Ono što bi moglo upućivati na Kovaljova kao nasljednika jest činjenica da je Putin, prema jednom izvješću Associated Pressa, svojedobno rekao da razmišlja o odgoju "nove generacije mladih menadžera" koji će biti u poziciji preuzeti vodstvo u Rusiji.

Lani je u intervjuu za NBC rekao: "Znate, ja sam cijeli svoj život, cijelu svoju sudbinu, povezao sa sudbinom svoje zemlje do te mjere da nema smislenijeg cilja u mom životu od jačanja Rusije. Ako zamijetim osobu koja bi možda bila i kritična prema nekim aspektima onoga što sam ja radio, ali istodobno vidim da je to netko s konstruktivnim stavovima, da je on ili ona predan ovoj zemlji i spreman za nju žrtvovati cijeli svoj život, ne samo nekoliko godina, bez obzira na njegov osobni odnos prema meni učinit ću sve da takav netko dobije podršku."

Uz česte kalkulacije o pogoršanju Putinova zdravlja, Kovaljev se sada pojavljuje kao novi aspirant na "tron" o kojem se nagađa. Prošlog tjedna spomenut je i 70-godišnji Nikolaj Patrušev, koji je na čelu Putinova Sigurnosnog vijeća, ali on se ne uklapa u narativ o mladim "menadžerskim" snagama.

Kremlj demantira da Putin ima zdravstvenih problema i da se čak sprema na operaciju, dok se u svijetu učestalo nagađa o njegovom  navodnom raku štitnjače ili Parkinsonovoj bolesti, među ostalim bolestima, a sve analizirajući snimke Putinovih sastanaka sa suradnicima i saveznicima poput bjeloruskog diktatora Lukašenka.

image

Dmitrij Kovaljev u opuštenom izdanju

BAZA/TELEGRAM

Nije samo Putin izložen ovakvim dijagnostičkim metodama u medijima.  Oduvijek se u "globalnom selu" političari na najvišim funkcijama medijski "pregledavaju", kao što je bio slučaj kada se Richard Nixon znojio pod studijskim svjetlima tijekom TV debate s Johnom F. Kennedyjem 1960. ili kada je Donald Trump šmrcnuo za debate s Hillary Clinton 2016.

U raspravama o Putinovu zdravlju ide se toliko daleko da neovisni ruski medij The Project tvrdi kako se ovaj kupa u krvi iz jelenjih rogova – napominje Newsweek. Rogovi se odsijecaju dok još rastu i puni su svježe krvi. To je alternativna medicinska terapija u ruskoj regiji Altaj, koja graniči s Kazahstanom i Mongolijom. Oni koji vjeruju u njezinu učinkovitost kažu da takve kupke poboljšavaju kardiovaskularni sustav i pomlađuju kožu, objašnjava The Project.

Newsweek pak nije uspio neovisno provjeriti identitet muškarca za kojeg Baza tvrdi da je Kovaljev. Objavili su da su zatražili su komentar od ruskog Ureda za vanjske poslove, zasad bez njegova odgovora.

19. travanj 2024 20:36