StoryEditorOCM

KRAJ AGONIJE: Pomaknut kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal, ‘Ever Given‘ ponovno plovi

Piše Slobodna Dalmacija
29. ožujka 2021. - 07:41

Golem kontejnerski brod koji je od utorka blokirao Sueski kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro, javlja Reuters, a prenosi Slobodna Dalmacija

Navode kako je brod uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

Video objavljen na društvenim mrežama u ponedjeljak pokazao je kako se krma Ever Given-a okrenula prema obali kanala, otvarajući prostor kanalu. 

Tvrtka za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod oslobođen.

I VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod "na putu". Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Brodska grdosija od 400 metara, nosivost više od 20 tisuća kontejnera, težine preko 200 tisuća tona, dijagonalno je blokirala Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su sudjelovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pjesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.

U subotu je iskopano oko  20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi, jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda, prenosi Slobodna Dalmacija

20. travanj 2024 00:49