StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpred vijećem sigurnosti BJELORUSIJE

Je li Lukašenko slučajno otkrio koja je država sljedeća Putinova meta? Na karti iza njegovih leđa prikazan plan napada

Piše dv
2. ožujka 2022. - 09:27

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko obratio se jučer Vijeću sigurnosti Bjelorusije, a tijekom obraćanja stajao je ispred karte Ukrajine na kojoj su bile označene mete napada i planirani smjerovi kretanja ruskih trupa.

No, kako piše Daily Mail, čini se da je Lukašenko tom prilikom nehotice otkrio i sljedeći mogući cilj Putinove invazije.

Na karti su detaljno bile označene ruske linije napada, no prikazani su i neki napadi koji se, čini se, tek trebaju dogoditi - od kojih je jedan izgledao kao da je usmjeren od lučkog grada Odese prema Moldaviji, što sugerira da Rusija planira umarširati svoje trupe u Ukrajinu.

"Na sjednici Vijeća sigurnosti Lukašenko je pokazao ono što izgleda kao stvarna karta invazije. Prikazuje ukrajinske vojne objekte uništene projektilima iz Bjelorusije i smjerove napada (sve se slaže osim Odesa-Pridnjestrovlje). Također, Ukrajina je podijeljena na 4 dijela", napisao je na Twitteru bjeloruski novinar Tadeusz Giczan, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu izjavio je da se njegova zemlja nalazi u ''vrlo rizičnoj zoni'' u kojoj stanovništvo osjeća 'tjeskobu i strah', ali da ne očekuje invaziju.

U međuvremenu je Putinova vojska upala u niz nevolja na početku invazije, dok je pokušavala izvesti udare na ključne ciljeve u nastojanju da brzo i uvjerljivo dobije rat. Također, ogromni ruski vojni konvoj, čija se duljina procjenjuje na gotovo 65 kilometara, a u kojemu ima tenkova i raznih drugih oklopnih i borbenih vozila, krenuo je prema glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Sjedinjene Države procjenjuju da su Rusi na teritoriju Ukrajine dosad angažirali više od 80 posto svojih trupa koje su prethodno mjesecima nagomilavali uz granicu s tom državom, donosi Jutarnji list. 

25. travanj 2024 10:39