StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpratimo izbore u Srbiji

Izvještaj iz Beograda. Aleksandar Vučić: ‘Obožavam hrvatske novinare, dižu mi moral; Zanimljiva su pravila kod glasanja...‘

Piše Silvana Uzinić/SD
3. travnja 2022. - 10:56

Srbija danas glasa za predsjednika Republike, za parlament i skupštinu grada Beograda te. Aktualni predsjednik Srbije i vođa Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je već u osam sati na biračkom mestu u Novom Beogradu. Na biralište je došao sam, dok je njegov glavni protukandidat Zdravko Ponoš koalicije Za pobedu ujedinjene Srbije glasao je oko devet u općini Vračar. Ponoš je na glasanje u Osnovnu školu "Svetozar Marković" došao sa suprugom Zdenkom.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Predizborne ankete veliku prednost daju Vučiću, moguća je njegova pobjeda već u prvom izbornom krugu. Uspije li, pak, Ponoš osvojiti dovoljno glasova da uđe u drugi krug građani će ponovno na birališta za petnaest dana.

Vučića je za predsjedničog kandidata predložila koalicija "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara,donosi Slobodna Dalmacija. 

Nakon glasanja dao je izjave novinarima i referirao se na hrvatske medije rekavši: "Kako ste ono rekli? Bizarna kampanja moćnika koji konačno ćuti. Dobro, ćutat ću još dvanaest sati, a onda ćemo da proverimo. Obožavam hrvatske medije. Kad god me vi napadnete podignete mi moral do takvih razmjera da mogu raditi, umjesto 12 sati, 20 sati dnevno. Molim vas da to činite i ubuduće."

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Birališta su otvorena od 7 sati, a veliki broj građana pristizao je na glasačka mjesta već prije otvaranja.

Za 250 poslaničkih mjesta u parlamentu natječe se 19 izbornih listi, a oporba najviše šanse ima za osvajanje vlasti u metropoli.

Zanimljiva su pravila kod glasanja u Srbiji. Prvo se UV lampom provjerava je li birač već glasao. Potom daje osobne dokumente kako bi se utvrdio njegov identitet. Biraču se na desni kažiprst nanosi nevidljivi sprej. Tek nakon toga mu se daju listići za glasanje.

Unatoč rigoroznoj proceduri sumnje oporbe u izborne manipulacije su velike tako da je ovaj put izuzetno veliki broj promatrača i kontrolora na biralištima. Sudjeluje više od 4000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO). Biračko pravo ima više od šest i pol milijuna građana. Izbore će pratiti i tim veleposlanstva SAD-a u Beogradu. Novi veleposlanik Christopher Hill predao je vjerodajnice predsjedniku Vučiću u četvrtak.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Zanimljiva su i pravila o važećim listićima. Nevažećim se smatra onaj koji nije popunjen, ali i onaj koji je popunjen tako da se ne može utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao. To, međutim, znači da se važećim smatra onaj listić iz kojega se može pozdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, čak i ako su na njemu ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke, odnosno ako su imena drugih kandidata precrtani.

Ovih dana pričalo se o tome kako vladajuća stranka od svojih članova traži da fotografiraju listić prije ubacivanja u glasačke kutije kako bi dokazali kome su dali glas. Kako se ne bi dogodilo da zaokruži "ispravnog" kandidata samo za potrebe fotografiranja nakon čega može jednostavno to prekrižiti i zaokružiti drugog, navodno im je poručeno da listić mora izgledati tako da svi ostali kandidati moraju biti prekriženi, a samo "poželjan" zaokružen, piše Slobodna Dalmacija. 

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a prvi rezultati očekuju se u 21 sat.

16. travanj 2024 14:06