StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPALE OŠTRE RIJEČI

Izrael podržao zahtjeve Hrvata u BiH za promjenu izbornog zakona, Sarajevo Jeruzalemu uputilo prosvjednu notu. Komšić ih optužio da zagovaraju nejednakost građana!

Piše Hina
9. kolovoza 2022. - 13:11

Diplomatski odnosi BiH i Izraela zakomplicirali su se nakon što je izraelsko veleposlanstvo podržalo zahtjeve većine hrvatskih stranaka za izmjenama izbornog zakona zbog čega je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u utorak uputila prosvjednu notu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu priopćili su kako je Turković uputila demarš ministarstvu vanjskih poslova Izraela te njihovu veleposlanstvu u Tirani koje nerezidentno pokriva BiH.

Zatražila je pritom "pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u medijima" i koje im je u ponedjeljak poslano iz Tirane.

"Bilo kakva potpora izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvojbeno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH", stoji u pisanoj prosvjednoj noti šefice bosanskohercegovačke diplomacije.

Veleposlanstvo Izraela za BiH objavilo je izjavu u kojoj stoji kako podupiru Daytonski ustav BiH što znači i njegove odrednice o ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

"Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je potvrdio i Ustavni sud BiH (u slučaju Ljubić) a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi presuda u slučaju Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene", stoji uz ostalo u izjavi.

Nju su bošnjačke stranke i neki političari odmah protumačili kao izravnu potporu zahtjevima HDZ BiH u odnosu na bezuspješne rasprave o izmjenama izbornog zakona.

image

Bisera Turković

Fatih Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavu izraelskog veleposlanstva opisao je proturječnom, uz tvrdnju kako ona zapravo zagovara nejednakost građana BiH te konsocijacijski model državnog uređenja koji je, po njegovim tvrdnjama, odavno napušten u demokratskom svijetu kao diskriminatorni.

"Pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite 'interpretatore' i jasno kaže je li stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Židova u BiH, kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana potpora dodatnim etničkim podjelama, jačanju sustavne diskriminacije i nejednakosti glasa", izjavio je Komšić.

Priopćenjem izraelskog veleposlanstva nije bio zadovoljan ni predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci koji već duže od desetljeća čeka na provedbu presude što ju je u njegovu i u korist Deve Sejdića donio Europski sud za ljudska prava.

Taj je sud ustvrdio da su njih dvojica diskriminirani u izbornom procesu kao pripadnici nacionalnih manjina jer se ne mogu natjecati za članove Predsjedništva BiH niti biti zastupnici u Domu naroda državnog parlamenta.

Finci je kazao kako mu je čudno da se o tako osjetljivim pitanjima očituje veleposlanstvo, a ne ministarstvo vanjskih poslova Izraela, dodajući kako je sve to vjerojatno rezultat lobiranja Dragana Čovića i Milorada Dodika koji su nedavno odvojeno boravili u Izraelu.

"S obzirom da je to stav isključivo jedne političke stranke, ne mogu čak reći ni jednog naroda, zbog toga se veoma teško s tim složiti", kazao je Finci za portal "Dnevnog avaza".

26. rujan 2023 20:06