StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJačaju se mišići

Izrael je testirao najnovije moćno oružje, šalju ti tako poruku Iranu? ‘Napravili smo proboj u svakom dijelu sustava‘

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 07:56

Izrael je u utorak ujutro proveo uspješno testiranje svog protubalističkog raketnog sustava Arrow 3 izvan Zemljine atmosfere, priopćilo je Ministarstvo obrane, donosi Slobodna Dalmacija.

U ovoj vježbi su testirane probojne sposobnosti za sustav proturaketne obrane, koje izraelsko ratno zrakoplovstvo može odmah upotrijebiti, rekao je novinarima u utorak čelnik Organizacije za proturaketnu obranu Ministarstva obrane Moshe Patel, prenosi Time of Israel. 

“Napravili smo proboj u svakom dijelu sustava, u detekcijskim nizovima, u lansiranjima, čak i u samim presretačima, tako da odgovaraju prijetnjama koje se očekuju u regiji. Ovdje je došlo do vrlo, vrlo značajnih tehnoloških otkrića koja su procijenjena i koja zračne snage mogu odmah koristiti u svojim operativnim sustavima”, dodao je Patel.

Boaz Levy predsjednik i izvršni direktor Israel Aerospace Industries, koja proizvodi Arrow 3, rekao je da su proboji uglavnom bili u području algoritama odnosno načina na koji sustavi otkrivaju dolazne prijetnje i izračunavaju putanje lansiranja za presretače.

Šef Uprave za razvoj oružja i tehnološku infrastrukturu Ministarstva obrane, Danny Gold, opisao je test kao „proboj koji predstavlja tehnološki iskorak u sposobnostima obrambenog establišmenta da se obnovi i uskladi s novim prijetnjama na regionalnom i budućem bojnom polju .”

Testiranje u utorak uslijedilo je nakon brojnih nedavnih testova balističkih projektila koje je izvršio Iran posljednjih tjedana.

20. travanj 2024 13:22