StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNATJEČAJI ZA NAČELNIKE

Iz MUP-a odgovaraju: Situacija koju imamo u 5 policijskih uprava je pravno pokrivena, a pravnu sigurnost i zakonitost imenovanja može jamčiti samo pravovremeno raspisivanje novog internog oglasa

Piše dv
22. rujna 2022. - 09:10

- Situacija koju imamo u 5 policijskih uprava je pravno pokrivena, a pravnu sigurnost i zakonitost imenovanja može jamčiti samo pravovremeno raspisivanje novog internog oglasa, na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, dakle i oni koji su sudjelovali u ranijem internom oglasu – piše u dogovoru MUP-a na pitanje koje smo im postavili u subotu, a radi se o imenovanju načelnika PU Dubrovačko –neretvanske o čemu smo pisali jučer.

MUP bez odgovora je li Policijska uprava dubrovačko- neretvanska već treći dan bez načelnika?

- U odnosu na provedbu predmetnih internih oglasa, objavom rješenja o djelomičnoj obustavi završilo je postupanje po internom oglasu te su navedeni zakonom propisani razlozi obustave. Napominjemo da su sve policijske uprave o novim imenovanjima na web stranicama danas izvijestile javnost dok će informacije o osobama koje od sutra, 22.9.2022. privremeno rukovode policijskim uprava, sutra biti objavljene na web stranicama navedenih policijskih uprava. Također, skrećemo pažnju da navedenih pet policijskih uprava nije bilo "obezglavljeno" u rukovođenju, već je radom policijske uprave (21.9.) upravljao zamjenik načelnika policijske uprave. Zaključno, zbog istinitog izvješćivanja javnosti obavještavamo kako nije točno da se na sve interne oglase javilo oko 120 kandidata, a da ih je samo četvrtina pristupila. Točan podatak je da su se na sve interne oglase javila 43 kandidata koji su ispunjavali propisane formalne uvjete, od čega ih je 42 pristupilo testiranju.- ističu iz MUP-a te podsjećaju kako su na svojim web stranicama objavili interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika za ukupno 15 policijskih uprava, s obzirom da je postojećim načelnicima policijskih uprava – uz iznimku Policijske uprave krapinsko-zagorske – raniji petogodišnji mandat isticao 20. rujna 2022. godine.

- Postupak provođenja internog oglasa propisan je odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbom o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi kojom se uređuje postupak i način raspisivanja i provedbe javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi te je sukladno svemu navedenom taj postupak i proveden u svim ranije navedenim slučajevima. Sukladno provedenom postupku odabira kandidata koje je provelo Povjerenstvo, s današnjim danom 21. rujna, dakle, bez prekida u kontinuitetu rukovođenja policijskom upravom, imenovano je ukupno 10 rukovodećih policijskih službenika, odnosno načelnika uprava na mandat u trajanju od 5 godina. U pet preostalih policijskih uprava (PU dubrovačko-neretvanskoj, PU primorsko-goranskoj, PU virovitičko-podravskoj, PU krapinsko-zagorskoj i PU vukovarsko-srijemskoj) s današnjim danom nisu imenovani rukovodeći policijski službenici – načelnici policijskih uprava, već će Rješenjem o premještaju s datumom 22.9.2022. privremeno biti imenovani policijski službenici koji će najdulje na 6 mjeseci obavljati poslove načelnika policijske uprave.

19. travanj 2024 06:09