StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTraumatično iskustvo

Iskusni specijalist o slučaju Marije Laptalo u splitskom KBC-u: Nikad nisam čuo da su nekome pri takvoj pretrazi pukli zubi. Razderotine u ždrijelu, odnosno jednjaku, i nisu tako rijetke

Piše ivica marković/sd
25. studenog 2022. - 17:40

Spikerica HRT-ova Radija Dubrovnik Marija Laptalo, koja je u utorak došla u splitski KBC na endoskopski ultrazvuk želuca (slično gastroskopiji), nije mogla ni u svojim "najluđim snovima" zamisliti da će iz bolnice, nakon završene pretrage, izići s dva polomljena zuba i s ranama u usnoj šupljini, piše Slobodna Dalmacija.

No, budući da hrvatsko zdravstvo ponekad i najluđe ljudske snove pretvara u stvarnost, tako su u stvarnost pretvoreni Marijini "snovi" o dva polomljena zuba tijekom gastroenterološke pretrage.

Kako je Laptalo pojasnila u medijima, na pregled ju je uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje joj je zbog kroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija. Ovaj put se liječniku zbog vidljive tvorbe učinilo da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca, pa je zatražio pretragu koja se ne radi u Dubrovniku.

- Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija jer je cijev deblja, pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, no to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo - rekla je medijima Laptalo.

Poznatoj dalmatinskoj spikerici tijekom gastroskopije u splitskoj bolnici slomili dva prednja zuba: ‘Osjećam se silovano!‘

Radijska voditeljica iz Dubrovnika svjedoči o tretmanu u KBC-u Split: ‘Išla sam na pretragu da otklonim sumnju na tumor, a učinili su da se osjećam silovano, poniženo...‘

Ravnatelj splitske bolnice se ispričao dubrovačkoj spikerici zbog oštećenja sjekutića prilikom gastroskopije. Kazao da se osjećao poniženo i istraumatizirano

image

Marija Laptalo, spikerica Radio Dubrovnika, javnost je izvijestila o svom neugodnom iskustvu

Tonći Plazibat/Cropix

Interna istraga

O ovom nemilom događaju, naravno, uputili smo i pitanje ravnateljstvu splitskoga KBC-a, na čijem je čelu prof. dr. sc. Julije Meštrović te smo promptno dobili odgovor.

"Temeljem članka objavljenog u medijima dana 24. 11. 2022. godine u kojem se navodi da su pacijentici kojoj je rađena pretraga endoskopskog ultrazvuka želuca nanesene ozljede zuba i usne šupljine, izvješćujemo Vas kako smo istog dana po saznanju o navedenom započeli postupak izvanrednog unutarnjeg nadzora. U našoj se ustanovi godišnje obavi preko 5000 endoskopija gornjeg probavnog sustava i nikad nije zabilježena komplikacija poput navedene u objavljenom članku. Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split poduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i poduzeo sve potrebne radnje", rekli su u odgovoru iz ravnateljstva KBC-a Split.

Nadamo se da će interna istraga KBC-a Split ustanoviti što se događalo u endoskopskoj dvorani i zbog čega je pacijentica iz bolnice izišla u gorem fizičkom stanju nego što je u nju ušla.

Prema riječima Marije Laptalo, u utorak ju je na splitskom Zavodu za gastroenterologiju dočekala jedino medicinska sestra koja je, tvrdi, jedva razgovarala s njom.

Prema njezinoj priči endoskopsku pretragu joj je uradio iskusni liječnik gastroenterolog s dugogodišnjim iskustvom, s kojim je u društvu bio specijalizant.

Taj liječnik, kako saznajemo prema neslužbenoj informaciji, u KBC-u Split radi već duže od 20 godina i šef je odjela za intenzivnu njegu Zavoda za gastroenterologiju, koji je sastavni dio Klinike za unutarnje bolesti i zasigurno je do sada u svojoj karijeri napravio na stotine, ako ne i tisuće ovakvih pretraga. Odnosno ne baš ovakvih, već onih koje nisu krenule po zlu.

image

Oštećeni prednji zubi Marije Laptalo

Privatni album

‘Čvrga‘ ili kvrga?

Kako je Laptalo ispričala, u dvoranu za endoskopiju su ušla dvojica liječnika, nijedan od njih se nije predstavio niti se itko od njih dvojice njoj i obratio. Stariji liječnik, koji je njenim prema riječima u konačnici i radio zahvat bio je iznerviran što se ona uopće nalazi u ordinaciji i što mu se šalju ‘čvrge‘ ili kvrge od 13 mm.

U četrdesetak minuta pretrage liječnik je, prema riječima Laptalove, neprekidno je naglo pomicao crijevo u svim pravcima, komentirao "čvrgu" ili kvrgu koju on sad mora pregledavati i nije reagirao ni kada je vidio krv.

- U jednom sam trenutku osjetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili što. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem crijeva odlomio dva prednja zuba - kaže Laptalo.

Specijalizant je nakon pretrage napustio ordinaciju i Laptalo je ostala sa sestrom i doktorom koji joj je, po njezinim riječima, okrenuo leđa i pisao nalaz. Tada je, još u šoku, kazala da su joj pukli zubi.

- Liječnik se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podnijeti - završila je ovu jezivu priču Marija Laptalo.

Što je pošlo po zlu upitali smo poznatog zagrebačkog specijalista interne medicine, koji je također u svojoj karijeri napravio "mali milijun" gastroskopija, a koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

image

Ovako izgleda uređaj za gastroskopiju

Shutterstock

Što je moglo poći po krivu?

- Što je pošlo po zlu teško je reći. Zaista nikada u svojoj karijeri nisam vidio niti čuo da su nekome pukli zubi pri gastroskopiji, odnosno endoskopskoj pretrazi. Kada su u pitanju razderotine u ždrijelu, odnosno jednjaku, one i nisu tako rijetke budući da endoskop prolazi tim putem i uvijek se može dogoditi da uređaj zagrebe sluznicu.

Kada su u pitanju ozljede u ulaznom dijelu usta, moram reći da ih nikada nisam vidio i nisam čuo da ih je netko zadobio prilikom te pretrage - govori nam naš sugovornik.

Svaki operater koji barata endoskopom mora prilikom pretrage biti skoncentriran, mirne ruke i staložen, kako bi pretraga prošla što brže i što bezbolnije.

- To je preduvjet za dobro obavljenu pretragu. Pacijenta se polegne na bok i u usta mu se stavi endoskop, koji prolazi kroz jednu rupicu na štitniku za zube, koji pacijent zagrize prilikom pretrage, upravo iz razloga da ne bi došlo do ozljede usta ili zubiju. Nešto slično kao i kod boksača, samo što ova guma/zaštita ima na sebi rupu kroz koju prolazi endoskop.

Zašto su pukli zubi? Teško je reći. Međutim, ako pacijentica nije bila u sedaciji, a prema tekstovima koji su izišli u medijima nije, postoji mogućnost da je bila nemirna, micala se, radila nagle trzaje, da nije dovoljno dobro zagrizla štitnik..., pa da je zbog toga došlo do puknuća zuba.

Možda je imala i izraženiji refleks gutanja pa je nenamjerno jače stiskala zube zbog čega je moglo doći do ozljede, kazuje naš sugovornik.

image

Ozljede koje Marija Laptalo pretrpjela tijekom endoskopskog ultrazvuka želuca

Privatni Album

Crijevo se pomiče

U svom iskazu medijima Marija Laptalo je rekla da je liječnik "naglo pomicao crijevo u svim pravcima".

- Liječnik mora prilikom te pretrage pomicati crijevo u svim smjerovima kako bi mogao pregledati i vidjeti sve ono što je potrebno kako bi pregled bio dobro obavljen. Je li ovaj liječnik to radio na nagli i grub način, ja to ne mogu znati.

Pretraga koja je rađena novinarki iz Dubrovnika slična je gastroskopiji, s time da ovaj uređaj na svom vrhu ima ultrazvučnu sondu, koja prilikom pregleda operateru odašilje signal po kojemu on zna o čemu se radi - zaključuje naš sugovornik.

Kakav će biti nalaz unutarnjeg bolničkog nadzora saznat ćemo vrlo brzo, a nalaz kakav god bio neće biti prevelika utjeha za Mariju Laptalo, koja je u KBC-u Split doživjela loše iskustvo i ostala otkrhnutih zuba.

20. travanj 2024 03:30