StoryEditor
Hrvatska i svijetDONOSI SLOBODNA DALMACIJA

ISKAZ MAJKE UBOJICE IZ SPLITA OD PRIJE 10 MJESECI "Mlađi sin mi je prijetio da će me zaklati na spavanju, a Filip je psihopat!"

Piše Slobodna Dalmacija
15. siječnja 2020. - 10:04
Već danima javnost u Splitu i Hrvatskoj bjesomučno raspravlja o motivima i obiteljskoj situaciji koja je 25-godišnjeg Filipa Zavadlava dovela do toga da u ruke uzme kalašnjikov i ubije trojicu mladića usred grada, usred dana, piše Slobodna Dalmacija.

Sve informacije, kako službene, tako i one s ulice, govore da je Filip odrastao u disfunkcionalnoj obitelji punoj problema i da nikome od njih ni od kakve pomoći, očigledno, nije bilo ni to što su socijalni radnici bili upoznati s prilikama u obitelji još otkako su braća bila sitna, ni to što je Centar za socijalnu skrb “poduzimao sve potrebne mjere i radnje sukladno odredbama Obiteljskog zakona”.

Da je tome tako, govori i iskaz koji je u ožujku prošle godine na splitskom Županijskom sudu dala Filipova majka Etel u postupku koji se vodi protiv njezina drugog sina (22), odnosno Filipova brata, a kojega je mati prijavila za prijetnje smrću.

U tom postupku protiv mladića bio mu je određen istražni zatvor u kojem je bio tri mjeseca, od 17. ožujka do 17. lipnja 2019. godine. U travnju prošle godine je Općinsko državno odvjetništvo Split podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je 15. ožujka u stanu uzeo majčina psa i htio ga izvesti u šetnju, a kad mu je ona rekla da ostavi psa, kazao joj je da će je zaklati na spavanju.
Zbog toga ga je prijavila, no suđenje je odgađano nekoliko puta jer se ni za njega kao okrivljenog, ni za majku kao oštećenu nije mogao realizirati dovedbeni nalog budući da se nisu pojavljivali na sudu. Mladić se trenutno, po neslužbenim informacijama, nalazi na odvikavanju u Crnoj Gori.

U svojem tadašnjem svjedočenju Etel je objašnjavala obiteljsku situaciju, kazavši da se dva puta udavala i da ima ukupno petero djece iz ta dva braka. Spomenula je i Filipa.

– Imam i Filipa, starog 24 godine, koji ne živi s nama, unajmio je stan negdje u Spinutu, ali ne znam gdje. S njim gotovo da nemam kontakta jer je, nažalost, i on psihopat – kazala je tada majka Etel o svojem sinu koji je prije nekoliko dana ubio troje ljudi.

Tada nije precizirala zbog čega tako misli o tom svojem sinu.
Opisujući svoj odnos s danas 22-godišnjim sinom – Filipovim mlađim bratom – kojeg je prijavila za prijetnju, kazala je da je sve bilo idilično dok prije godinu i nešto dana nije u “njegov život došla ta strašna i grozna droga od koje je jednostavno poludio”.
– Ja sam ga obožavala i on je volio mene i tako je bilo sve do 2017. godine, odnosno dok se nije počeo drogirati. U ljeto je bio na nekom festivalu, tamo je počeo konzumirati drogu, i kad se vratio, počele su katastrofe, vratio se kao druga osoba i završio je u bolnici. Kad je izišao, nije želio nastaviti liječenje ni u ambulanti ni u komuni, iako je stalno obećavao da će to napraviti – kazala je Etel.

Mladić je bio i jedan od maloljetnika iz domova koje je u bandu organizirao 34-godišnji Kaštelanin, a koji su konzumirali drogu i krali. Majka je posvjedočila kako mu nije htjela dati psa jer bi ga on, kad bi ga izveo van, jednostavno zavezao negdje i ostavio.
– Nikad ranije nije bio prema meni fizički nasilan niti mi je prijetio. Ovo sam prijavila jer mi nije svejedno, njegovo se stanje stalno mijenja i nije nemoguće da bi te prijetnje mogao i realizirati. On živi u svijetu u kojem je klanje ljudi postalo normalno. Pokojnog su Gorana Vidića (18-godišnjak koji je ubijen na splitskoj Zapadnoj obali u studenom 2016. godine, a zbog čega je 20-godišnji Karlo Gustav Krivec pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora – nap. a.) zaklali, a on je bio njegov prijatelj. Bio je i u društvu obitelji Vrkić, a u toj je obitelji brat brata zaklao (Drago Vrkić osuđen je pravomoćno na šest godina zatvora za ubojstvo brata Borisa u lipnju 2015. godine u splitskoj Radunici – nap. a.). Zato govorim da je to u njihovom svijetu normalno i normalno je da sam se prepala, ali više za njegov život nego za svoj, jer on se ponaša tako da provocira ljude. Može se dogoditi da uđe u situaciju u kojoj će netko njega ubiti – govorila je majka Etel prošle godine pred sucem, piše Slobodna Dalmacija.

Izrazila je i zadovoljstvo time što joj je sin u istražnom zatvoru.
– Mora tamo ostati jer njemu se mora pomoći da se liječi. Moj stariji sin (onaj zbog kojeg je, po priči s ulice, Filip i krenuo u pokolj – nap. a.) također je evidentirani narkoman. Predlažem da se njega prisili na liječenje jer bilo koja kazna bez liječenja neće ostvariti svrhu – kazala je na sudu majka trojice braće Zavadlav.
loading...

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:31