StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetniža nego ranije

Inflacija u SAD-u manja od očekivane, Wall Street doživio snažan uzlet nakon objave te vijesti

Piše Hina
11. kolovoza 2022. - 06:57

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su uzletjele na krilima objave da je inflacija u SAD-u u srpnju na godišnjoj razini iznosila 8,5 posto, manje od očekivanja i niže nego mjesec dana ranije, što je ojačalo nade investitora da će Fed sada biti manje agresivan s podizanjem kamatnih stopa.

Dow Jones indeks porastao je za 535,1 bod ili 1,63 posto na 33.309 bodova, ostvarivši najveći dnevni dobitak u zadnja tri tjedna.

Istodobno S&P 500 indeks skočio je 2,13 posto, na 4.210 bodova, najvišu razinu od svibnja, a Nasdaq za 2,89 posto, na 12.854 bodova. Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni skok u zadnja dva tjedna.

Oštar pad cijene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu s rekordnih lipanjskih 9,1 posto, na 8,5 posto u srpnju. Na mjesečnoj razini indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u lipnju porastao 1,3 posto, objavilo je ministarstvo rada.

Taj podatak potaknuo je uzlet cijena dionica, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mjeecima pozorno prate rast cijena. 

Tržišni sudionici sada procjenuju da su šanse da Fed u rujnu ponovno podigne kamatne stope za 0,75 postotnih bdova, treći put uzastopno, na svega 43,5 posto, dok je prije objave podatka o inflaciji taj postotak iznosio gotovo 70 posto. Većina ih sada procjenjuje, njih 56,5 posto, da će Fed podići kamate za 0,5 posto.

"Za tržište ovo je jedan od najboljih scenarija trenutno, jer je snažno tržište rada, uz potencijalni početak smirivanja inflacije, ono što bi predstavljalo 'mekano prizemljenje'", kaže Shawn Snyder, strateg u Citi U.S. Wealth Management. Ipak, dodaje da jedan mjesec nešto niže inflacije nije dovoljan Fedu da pošalje posve jasan signal.

Jučerašnji uzlet cijena zahvatio je sve dioničke sektore, a najviše su na dobitku bile dionice kompanija čije poslovanje ovisi o gospodarskom ciklusu.

"Inflacija od 8,5 posto i dalje je visoka, no tržišni sudionici se nadaju da je lipanjskih 9,1 posto možda bio vrhunac rasta cijena", navodi Randy Frederick iz investicijskog društva Charles Schwab. On smatra da bi podaci o proizvođačkim cijena u srpnju, koji će biti objavljen u četvrtak, zajedno s podacima o inflaciji u kolovozu i izvješćem o zaposlenosti koji će biti objavljeni u rujnu, mogao promijeniti smjer Fedove politike.

Fed je od ožujka podignuo ključne kamatne stope za 2,25 postotnih bodova, zabrinuvši investitore da bi tako oštar skok troškova zaduživanja mogao američko gospodarstvo gurnuti u recesiju. Usporavanje inflacije u srpnju prvi je pozitivni znak vezan uz cjenovne pritiske otkad je Fed započeto ciklus monetarnog zaoštravanja.

Usporavanje rasta inflacije u SAD-u poduprlo je i rast europskih burzi, pri čemu je Stoxx 600 indeks jučer porastao za jedan posto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,25 posto, na 7.507 bodova, franfurtski DAX skoćio je 1,23 posto, na 18.700 bodova, a pariški CAC za 0,52 posto, na 6.523 boda.

 

18. travanj 2024 10:39