StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA TURIZAM |

IMA LI NADE ZA OŽIVLJAVANJE TURISTIČKOG SEKTORA? Većina zemalja produljuje zabranu turističkih putovanja

Piše Jutarnji list
29. travnja 2020. - 20:35
Španjolska je isključila bilo kakvu mogućnost ponovnog otvaranja svog turističkog sektora u bližoj budućnosti, a Njemačka je produžila ograničenja za privatna putovanja do 14. lipnja, čime padaju u vodu sve nade o putovanjima u inozemstvu i oživljavanju turističkog sektora, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji.

Turist iz Klagenfurta moći će stati na odmorištu, ali ne i skrenuti na Plitvice, a u Opatiji će ga umjesto recepcionara dočekati - digitalna brava! Većina avioprijevoznika je prizemljila svoje zrakoplove, a međudržavni željeznički promet je obustavljen u većini europskih zemalja. Svi građani moraju podrobno obrazožiti potrebu za putovanje obzirom da je velika većina Europljana još uvijek živi u karanteni.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya izjavila je u srijedu da će njezina država, koja je teško pogođena epidemijom koronavirusa s 24,275 smrtnih slučajeva i najviše zaraženih u Europi, otvoriti svoje granice tek kada zemlja bude sigurna.
 
- Španjolska svim turistima uvijek nastoji pružiti najtopliju dobrodošlicu i osigurati najbolje moguće mjere sigurnosti. Zbog toga će Španjolska postepeno otvarati turistički sektor i prve turiste primiti onda kada im bude mogla garantirati - sigurnost, rekla je.
Dok povjerenici EU-a razmatraju planove pomoći turističkoj industriji u Europi, koja trpi teške gubitke i čini 10 posto BDP-a Europske unije, ministri prometa razmatrali su usuglašavanje planova izlazne strategije nakon karantene.
U Španjolskoj je u srijedu broj oboljelih od koronavirusa na dnevnoj razini porastao 1 posto, što je stopa slična onoj u posljednja četiri dana, a zdravstvene vlasti ocjenjuju da treba još koji dan pričekati za procjenu o učinku uvedenih mjera i njihovom ublažavanju.

Premijer Pedro Sánchez najavio je u utorak labavljenje jednih od najstrožih mjera u Europi kroz četiri faze, čiji završetak očekuje krajem lipnja.
Očekuje se da će njemačka vlada na današnjoj sjednici produžiti mjere ograničenja za sva turistička putovanja do najmanje 14. lipnja.

- Još nismo došli do faze kada možemo preporučiti bezbrižno putovanje, rekao je šef njemačke diplomacije Heiko Maas.
Francuska u svom planu popuštanja mjera, kojega je jučer predstavio premijer Édouard Philippe, nije uopće spomenula međunarodna putovanja.
Philippe je parlamentu iznio plan ublažavanja restriktivnih mjera koji bi se proveo postupno i u različitim dijelovima zemlje.
No, najstrože bi ostale na snazi u najpogođenijim područjima.
 
Od 11. svibnja otvorili bi se vrtići i osnovne škole, a tjedan dana poslije srednje škole.
S radom bi tada počele trgovine i tržnice, no ne i kafići i restorani. Prodavači će od kupaca moći tražiti da nose maske u njihovim trgovinama.
Maske će biti obvezne i u javnom prijevozu te u školama.

Predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak da epidemija koronavirusa još nije dosegnula vrhunac u Rusiji no dodao je da ipak razmišlja o postupnom ukidanju karantene od 12. svibnja. Premijer Mihail Mišustin izjavio je da će produžiti zabranu ulaska strancima u Rusiju koja je uvedena sredinom ožujka.
Upravo je danas potpredsjednica Europske Komisije (EK) Vera Jourova izjavila da ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće prije kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora te da pritom treba izbjeći diskriminaciju na temelju državljanstva.

Jourova je najavila da će EK sredinom svibnja predstaviti prijedloge za potporu turizmu i smjernice za pojedine vrste prometa.
Prema EK-u, turizam se suočava s tri skupine problema: likvidnošću i povjerenjem potrošača, posljedicama koje se sobom nose ograničenja putovanja te socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Na razini Europske unije, kako je to u ponedjeljak zaključeno na videokonferenciji ministara turizma svih država članica, a koju je sazvao hrvatski ministar Gari Cappelli, želi se uspostaviti zajednički protokol turističkih putovanja, takozvana Covid-19 putovnica, s kojom bi turisti koji imaju potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom mogli putovati izvan matične zemlje u turističke destinacije.

Govori se i o turističkim koridorima ako se na razini EU-a ne dogovori zajednički protokol, no još nema nikakvih konačnih dogovora, donosi Jutarnji.
24. travanj 2024 09:08