StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVE IMOVINSKE KARTICE

Ide im: Plenković naslijedio 80.000 eura, a Grbin dio kuće; Grčić gradi u Makarskoj; Škoro se počastio BMW-om sedmicom

Piše Goran Penić/JL
10. veljače 2023. - 17:01

Predsjednici dviju najvećih stranaka u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Peđa Grbin, prošle su godine naslijedili značajnu imovinu koju su prijavili u najnovijim imovinskim karticama koje su predali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, otkriva Jutarnji list.

Premijer i predsjednik HDZ-a tako je u godinu dana podebljao svoju novčanu štednju za 80.000 eura, sa 170.000 eura koje je prijavio prošle godine na 250.000 eura ove godine. U imovinskoj kartici naveo je da je povećanu štednju na računa ostvario nasljedstvom.

Više od 11.000 eura prijavio je i za suprugu, zaposlenicu Hrvatskog sabora, koja je također u godinu dana podebljala svoj štedni račun naslijedivši novac. Na to je plaćen porez na nasljedstvo i darove u iznosu od 461,90 eura. Kada je riječ o nekretninama, neznatno je povećana imovina, i to za manji dio vrta od 25 četvornih metara koji je naslijedio na Hvaru.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a i saborski zastupnik, bogatiji je za petinu ogromne kuće s okućnicom i šuma u Crnoj Gori, u Baošićima kod Herceg Novog.

Ukupnu vrijednost svog dijela imovine Porezna uprava Crne Gore procijenila je na više od 111.000 eura. Riječ je o petini kuće s okućnicom od 2518 četvornih metara, kuće s okućnicom od 249 četvornih metara te desetini manje nekretnine od 40 kvadrata. Tu je i petina četiri šume ukupne površine nešto manje od 30.000 četvornih metara.

- Riječ je o imovini koju sam naslijedio od preminulog ujaka. Dio obitelji je iz Crne Gore. Ujak je živio u Puli i naslijedio imovinu od djeda, a djed je to naslijedio od svog oca. Na jednom dijelu nalazi se kuća koja je stradala u potresu 1979. i niti danas nije završena - pojašnjava Grbin.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Vrlo je zanimljiva nova imovinska kartica Ivana Penave, predsjednika Domovinskog pokreta i gradonačelnika Vukovara. On je prijavio da mu je supruga u prošloj godini kupila vikendicu, vinograd i ogromne oranice u Vukovaru i Sotinu ukupne prijavljene vrijednosti 84.100 eura, piše  Jutarnji list.

Supruga vukovarskoga gradonačelnika radi u Borovu od 1. prosinca 2002., a prijavio je da prima mjesečnu plaću od 748,52 eura. U imovinskoj kartici navodi da je sve stekla "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada", odnosno od plaće, a nema nikakvu ušteđevinu. To znači da je, prema Penavinu tumačenju, dala svojih 112 mjesečnih plaća za ovu imovinu.

A nekretnine su poveće. Tako je Penavina supruga kupila vikendicu s pripadajućim zemljištem od 1902 četvorna metra u Vukovaru u vrijednosti od samo 3000 eura. Kupila je i vinograd u Vukovaru, 2241 četvorni metar, po cijeni od 2000 eura te ogromnu oranicu od 2,7 hektara vrijednu 20.000 eura. Navodi i pet oranica ukupne površine šest hektara koje je kupila u Sotinu.

image

Ivan Penava

Vlado Kos/cropix/

Zvali smo Penavu da nam pojasni kako je supruga s mjesečnom plaćom od oko 750 eura stekla toliku imovinu u godinu dana, no nije nam se javljao na poziv.

Njegov bivši stranački kolega, odnosno bivši šef Domovinskog pokreta, predsjednički i gradonačelnički kandidat Miroslav Škoro prošle se godine počastio novim automobilom, BMW sedmicom koji ga je koštao 85.000 eura. Popularni pjevač i političar naveo je da godišnje od pjevanja zaradi 100.000 eura.

image

Miroslav Škoro

Bozo Radic/cropix/

Bivši ministar graditeljstva, a sada saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar prošle je godine dobio subvenciju od 9290 eura od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nekad vodio HNS-ovac Dubravko Ponoš i često se kritizirao u javnosti kao mjesto za HNS-ova kadroviranja.

Štromar pojašnjava da je riječ o subvenciji za kupnju električnog automobila od ljeta prošle godine, kada je bio raspisan natječaj. Prijavio je i stipendiju koju kćer dobiva od Općine Vinica, gdje je Štromar na čelu Općinskog vijeća od 2021. Stipendija iznosi 265 eura godišnje.

- Svi koji imaju sve petice dobiju stipendiju od Općine - pojašnjava Štromar.

Tu je i jednokratni poticaj od 663 eura koji je prošle godine od Varaždinske županije dobila supruga, a Štromar, koji je bio i župan te županije, pojašnjava da je riječ o projektu solarne elektrane.

Ministar zdravstva Vili Beroš je pak prijavio da je kupio novi automobil na leasing, i to za 14.042 eura, no nije naveo o kojem se automobilu radi. Supruga mu je pak digla manji kredit od 4700 eura na rok od tri godine s kamatnom stopom od 6,19 posto i mjesečnom ratom od 143,40 eura.

Supruga jednog od najbogatijih ministara u Vladi, Gordana Grlića Radmana, postala je u prošloj godini vlasnica građevinskog zemljišta u Ljubuškom veličine 1081 četvorni metar, koje je platila 18.000 eura, a saborski zastupnik u Klubu Mosta, Nino Raspudić, naslijedio je 12,5 posto kuće s okućnicom u selu Tepčići u općini Čitluk. Imanje ima više od 10 hektara i vrijedno je 90.000 eura.

Supruga SDP-ovca Branka Grčića naslijedila je pak građevinsko zemljišta od 981 kvadrata u Makarskoj, koje je vrijedno 216.000 eura. Grčić je sada digao kredit od 70.000 eura i na dijelu tog zemljišta gradi obiteljsku kuću od 280 kvadrata, koja je vrijedna 360.000 eura, otkriva  Jutarnji list.

Grčić napominje da je gradnja kuće financirana dijelom iz štednje, dijelom iz prodaje stana koji su imali te stambenog kredita koji je friško digao.

image

Zagreb, 290720.
Trg svetog Marka.
Konferencija za medije SDP-a koju su vodili Branko Grcic i Rajko Ostojic.
Na fotografiji: Branko Grcic.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Supruga glavnog tajnika HDZ-a Ante Sanadera, temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, dobila je stan u Kaštel Sućurcu od 47 kvadrata u vrijednosti od 71.250 eura, te niz drugih manjih nekretnina, kao i grobno mjesto.

17. travanj 2024 10:09