StoryEditor
Hrvatska i svijetSTIGLE PROMJENE

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o otocima. Riješeno je jedno od ključnih pitanja otočana. A evo i tko ima pravo na besplatni javni prijevoz

Piše hina
18. lipnja 2021. - 17:12

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o otocima i tako omogućio da se otočanima poveća količina vode po subvencioniranoj cijeni, sa 45 na 85 kubnih metara godišnje.

Otočani koji nisu spojeni na sustav javne vodoopskrbe i vodu dobivaju vodonoscima i autocisternama, plaćat će je po cijeni jednakoj onoj na kopnu otkuda se ta voda dobiva.

Troškove prijevoza sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja. Subvencionirat će se i prijevoz vode otočnim gospodarskim subjektima koji rade u mjestima bez javnog vodovoda i to do najviše polovice troška prijevoza isporučene vode, a sukladno sredstvima osiguranim u državnom proračunu.

Zakonskim izmjenama precizira se i da su u kategoriji otočana koji imaju pravo na besplatni javni prijevoz na otoku, uz osobe s invaliditetom, i djeca s teškoćama u razvoju.

U kategoriju ne-otočana u istom se slučaju dodaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju s određenim stupnjem invaliditeta te osoba u pratnji.

Pravo na naknadu troškova vlastitog prijevoza imati će otočani - djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz.

item - id = 1106790
related id = 0 -> 1106783
related id = 1 -> 1104929
06. prosinac 2021 12:21