StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHitna akcija

Hrvatski piloti na posebnom zadatku: helikopterom iz Splita u Veliku Goricu po prvi put prevezli najdragocjeniji teret

Piše dv
23. ožujka 2023. - 17:01

Helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera  91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak 23. ožujka 2023. godine, izvršen je hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srce) na relaciji Zagreb – Split – Zagreb, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, donosi Slobodna Dalmacija.

‘Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera UH-60M Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojarne „pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidrom KBC Split „Firule.

Nakon uspješne medicinske operacije, odnosno eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma „Firule“ te je uspješno sletio u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici.

Vozilom za prijevoz transplantacijskih organa prebačen je u KBC Rebro u Zagrebu.‘, javljaju iz MORH-a.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpore zdravstvenom sustavu.

‘Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb‘, rekao je Banožić.

Ministar obrane poručio je kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

 

04. lipanj 2023 07:09